Kindral Einselni põrm maetakse USAs Arlingtoni sõjaväekalmistule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Einseln.
Aleksander Einseln. Foto: Peeter Langovits

Eesti kaitseväe endise juhataja, eelmisel aastal surnud kindral Aleksnder Einselni põrm maetakse aprilli alguses Ameerika Ühendriikidesse riigi tähtsaimale, Arlingtoni sõjaväekalmistule.

USA armee koloneli Aleksander Einselni matusetseremoonia peetakse 2. aprilli pärastlõunal kell kolm, selgub Arlingtoni kalmistu ametlikult kodulehelt. Tseremoonia peetakse kalmistu peahoones.

Tseremooniast võtab osa kaitseväe juhataja kindral Riho Terras.

Matmisele järgneval päeval külastab Einselni hauda ka president Kersti Kaljulaid, kes osaleb 3. aprillil Washingtonis kolme Balti riigi presidendtide ja USA riigipea Donald Trumpi kohtumisel.

«Külastame Arlingtoni kalmistut ja kindral Einselni hauda päev hiljem,» ütles presidendi kantselei avalike suhete direktor Taavi Linnamäe kolmapäeval BNSile, pidades silmas matuse päeva.

Taastatud Eesti Vabariigi kaitseväe esimene juhataja kindral Aleksander Einseln suri 16. märtsil 2017 ning 31. märtsil saadeti ta Tallinnas Jaani kirikust ja kaitseväe kalmistult kaitseväeliste austusavaldustega viimsele teekonnale. Ärasaatmisel osalesid ka president Kaljulaid, kaitseminister ja kaitseväe juhataja.

Einseln sündis 25. oktoobril 1931 Tallinnas. Ta lahkus koos emaga Eestist 1944. aastal Saksamaale ja elas alates 1949. aastast Ameerika Ühendriikides. Aastatel 1950-1985 teenis ta Ühendriikide relvajõududes ning osales Korea ja Vietnami sõjas. USA relvajõududes tõusis ta koloneli auastmesse.

1993. aastal naasis kindral Einseln Eestisse ja teenis kaitseväe juhatajana 1993. aasta maist kuni 1995. aasta detsembrini.

Arlingtoni sõjaväekalmistu asub Ameerika Ühendriikide Virginia osariigis, Washingtoni naabruses. Kalmistu asutati 1864. aastal ning sinna on maetud muuhulgas nii Ameerika Ühendriikide kodusõjas, Teises maailmasõjas kui Korea ja Vietnami sõjas langenud. Arlingtoni kalmistule on sängitatud ka Ameerika Ühendriikide 35. president John F. Kennedy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles