Valitsus toetas 50 kaitseväelase saatmist Prantsuse missioonile Malis (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanil osalenud Eesti sõdurite tänamine.
Afganistanil osalenud Eesti sõdurite tänamine. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Valitsus toetas oma neljapäevasel istungil ettepanekut taotleda riigikogult mandaati Eesti sõjalise panuse suurendamiseks Malis, osalemaks Prantsusmaa juhitaval operatsioonil Barkhane 50 kaitseväelasega.

Valitsus otsustas küsida riigikogult mandaati kuni 50 tegevväelase lähetamiseks Mali Vabariiki üheaastasele missioonile, teatas valitsuse pressiesindaja.

Prantsusmaa juhitud operatsioonil Barkhane saaks Eesti kontingendile ülesandeks baasi ja selle lähiümbruse julgeoleku tagamine. Barkhane’il osaleks kaitseväe jalaväeüksus soomustransportööridel ning toetuselement, üksuse baasiks saaks Gao välibaas Malis.

Prantsuse kaitseminister tegi Eestile ettepaneku osalemiseks Prantsusmaa suurimal välisoperatsioonil Barkhane tänavu jaanuaris. Mali on Eestile edastanud ametliku nõusoleku Eesti üksuste viibimiseks Mali territooriumil. Operatsioon Barkhane on Prantsusmaa juhitav operatsioon Aafrikas Saheli regioonis, eesmärgiga stabiilsuse loomine ning regioonist lähtuvate eelkõige Euroopa suunaliste probleemide, nagu terrorism ja ebaseaduslik immigratsioon, ohjamine.

Barkhane’i eesmärgiks on sõjaliste operatsioonidega stabiliseerida olukorda Saheli piirkonnas määrani, mis võimaldab piirkonna riikide Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Nigeri ja Tšaadi võimudel iseseisvalt julgeolekuolukorda tagada. Operatsiooni raskuskese on Malis. Eesti on üks esimesi partnerriike, keda Prantsusmaa on kutsunud osalema operatsioonil Barkhane. Lisaks Eestile on ka Suurbritannia teatanud planeeritud panusest operatsioonile.

Eesti panustab praegu Malis läbiviidavale kahele operatsioonile: ELi väljaõppemissioon EUTM-Mali, milles osaleb neli väljaõppeinstruktorit ja staabiohvitseri ning ÜRO rahuvalvemissioon MINUSMA, milles osaleb kolm staabiohvitseri. Erinevad regioonis läbiviidavad operatsioonid koordineerivad ja toetavad üksteise tegevust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles