Video ja blogi: Eesti saadab riigist välja Vene saatkonna kaitseatašee (56)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisminister Sven Mikser ütles täna pressikonverentsil, et Eesti saadab vastusammuna Venemaa närvigaasi rünnakule Suurbritannias Eestist välja Vene saatkonna kaitseatašee.

Kuigi Mikser vastavalt diplomaatilisele tavale väljasaadetava atašee nime ei avaldanud, on avalike allikate andmetel Venemaa saatkonna kaitseatašee kolonel Oleg Afanasjev. Välisministeerium andis täna pärastlõunal Venemaa suursaadikule Aleksandr Petrovile üle noodi kaitseatašee riigist lahkumiseks.

Venemaa kaitseatašee Oleg Afanasiev (rohelises mundris).
Venemaa kaitseatašee Oleg Afanasiev (rohelises mundris). Foto: Vene saatkond Eestis

Atašee peab Eestist lahkuma ühe nädala jooksul.

Venemaa suursaadik Aleksandr Petrov ütles välisministeeriumist väljudes ajakirjanikele, et läheb otse saatkonda ja annab Eesti otsusest Moskvale teada. Petrov rääkis, et maailmas olevat pead tõstmas jõud, kelle jaoks on tähtsamaid asju kui rahu ja need jõud olevat ka need, kes Venemaa vastu provokatsioone korraldavad.

Peaminister Jüri Ratas ütles eelmisel nädalal, et Eesti mõistab närvigaasi rünnaku Suurbritannias üheselt hukka ning on kaalunud eri võimalusi vastusammuks Salisbury närvigaasi rünnakule. Valitsusjuht lisas, et üks võimalik samm on diplomaatide väljasaatmine.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ütles esmaspäeval, et  Euroopa Liidu 14 liikmesriiki on otsustanud saata vastuseks Salisbury närvimürgirünnakule välja Vene diplomaate.

«Otseseks jätkuks Euroopa Ülemkogu eelmise nädala otsusele vastata Venemaale ühistes raamides, on täna juba 14 liikmesriiki otsustanud Vene diplomaate välja saata,» ütles Tusk Bulgaarias Varnas ajakirjanikele.

«Lähipäevil ja -nädalail ei saa välistada täiendavaid meetmeid, sealhulgas edasisi väljasaatmisi,» lisas ta.

Briti peaminister Theresa May pöördus eelmise nädala tippkohtumisel EL-i liidrite poole üleskutsega toetada Londoni hinnangut, et endise Vene luuraja Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamises 4. märtsil Lõuna-Inglismaal Salisburys on süüdi Venemaa.

Saksamaa, Prantsusmaa ja Poola on teatanud nelja Vene diplomaadi väljasaatmisest, Tšehhi ja Leedu saadavad välja kolm, Itaalia, Taani ja Holland kaks ning Läti ja Eesti ühe.

USA on teatanud, et tema saadab välja 60 Vene diplomaadi ja paneb kinni Vene konsulaadi Seattle'is.

Soome on otsustanud saata vastuseks Suurbritannias tehtud närvimürgirünnakule välja ühe Vene diplomaadi, otsustasid president ning valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika eest vastutavad ministrid esmaspäeva õhtul.

Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles