Peeter Langovitsi tagasivaade: Taastati Tallinna toomkiriku orel

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti muusikaelu ja Tallinna toomkiriku tähtis päev koitis 19. märtsil 1998. Kui sel päeval toomkirikusse jõudsime, oli ajalooline Saueri orel juba tellingutes ja restaureerimine alanud.

Professor Hugo Lepnurm ja Saksamaa Liitvabariigi suursaadik Eestis Bernd Mützelburg allkirjastasid kirikus altari ees lepingu, mis tagas seni puudu olnud raha oreli restaureerimiseks. Orelikunstnik Hugo Lepnurme suurim unistus panna taas kõlama unikaalne orel oli täitumas. Tänulikuna saadiku kätt surudes oli professor hingepõhjani liigutatud. Peapiiskop Jaan Kiivit tõstis sõnavõtus esile pika ajalooga ja sõjakeeristest suuremate kahjustusteta läbi tulnud omalaadse oreli olulisust meie kultuurile.

Saksamaa saatkond oli varem toetanud Tallinna toomkiriku vappide ennistamist. Oreli taastamine oli juba suurem ettevõtmine. Hinnanguliselt pidi restaureerimine maksma minema neli miljonit krooni, millest kolmandiku andsid Eesti riik ja Tallinna linn. Lisaks laekus kolmandiku jagu abi asutustelt ja inimestelt üle Eesti, aga ka Soomest, Rootsist, Norrast, Kanadast jm. Spetsiaalselt oreli restaureerimiseks loodud Toomkiriku Oreli Fond, mille tegevjuht oli Mati Maanas, kogus raha eelkõige kontserdisarjaga «Orel korda!». Sellest kõigest puudu jäänud 1,2 miljonit krooni saadigi Saksa riigi toetusena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles