Kohus teeb Rein Kilgi süüasjas otsuse mai lõpuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Kilk kohtus.
Rein Kilk kohtus. Foto: Sander Ilvest

Harju maakohus lõppesid kohtuvaidlused ärimehe Rein Kilgi süüasjas ning kohus kuulutab lahendi 28. mail.

Prokurör Kairi Kaldoja taotles Kilgile ühe aasta ja kuue kuu pikkust vangistust, millest tal tuleb vanglas kohe ära kanda üks kuu. Karistuse ülejäänud osa ehk üks aasta ja viis kuud tuleb prokuröri hinnangul Kilgile mõista kaheaastase katseajaga. Ühtlasi leidis prokurör, et Kilgile tuleb lisakaristusena kohaldada kolmeks aastaks keeldu töötada äriühingu juhina.

Mullu jaanuaris kohtu ette astunud Kilk ütles, et ta ei tunnista end süüdi, oma süüd eitasid ka tema kaassüüdistatavad. Koos Kilgiga on kohtu ees süüdistatuna ASi Pere maksujõuetuse põhjustamises Karl Liivapuu, Kaie Raig ja Neeme Raig ning süüdistatuna sellele kaasaaitamises Kristjan Oolo.

Prokurör taotles Neeme Raigile rahalist karistust 5106 eurot, Kaie Raigile 1800 eurot ja Oolole 4479 eurot.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt oli AS Pere 2012. aasta veebruaris olukorras, kus aktsiaselts ei olnud võimeline enam täitma oma kohustusi ning ASi nõukogu liikmed asutasid tütarettevõtte ja tõstsid sinna üle aktsiaseltsile kuuluvad kinnisasjad koos tehase sisseseadega ning kaubamärgid.

Samas jätsid nõukogu liikmed kindlaks määramata tehingu tingimused ning ei kontrollinud, millistel tingimustel juhatus kinnistud ja kaubamärgid võõrandab ning kas juhatus tagab võõrandajale müügihinna laekumise.

Süüdistuse kohaselt sõlmis aktsiaseltsi juhatuse liige nõukogu otsuse alusel varatu tütarettevõttega kinkelise iseloomuga kinnistute ja kaubamärkide müügilepingu alla vara turuhinna ning ostuhinna laekumist tagamata.

Kogu majandustegevuseks vajaliku vara võõrandamisega, millest aktsiaseltsile raha ei laekunud, põhjustati aktsiaseltsi maksejõuetus, mistõttu 2012. aasta oktoobris kuulutas kohus välja aktsiaseltsi pankroti, märkis süüdistus.

Kriminaalasja uuris keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ning uurimist juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Samas lõpetas kohus Liivapuu osas menetluse otstarbekuse kaalutlustel juba aasta alguses.

"Mõistusevastane ning ausalt öeldes piinlik on sellist etteheidet Eesti vabariigi nimel koostatud süüdistusest lugeda. Tütarühingu asutamine ja tütarühingule varade üleandmine on tavapärane ja lubatav tegevus, mida praktiseeritakse laialdaselt ja igapäevaselt," kinnitas Kilk.

Samas kinnitas Kilk , et Eesti õigussüsteemis tal tervikuna kahtlusi pole, isegi kui mõne selle esindaja teadmised majandusest põhinevad Vilde «Pisuhännast».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles