Neeme Raud: valede aeg ja eestlaste tõsine tõeusk (1)

Neeme Raud
, ajakirjanik, New York - Tallinn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stormy Daniels ja Donald Trump
Stormy Daniels ja Donald Trump Foto: Ethan Miller/AFP/Scanpix

Elame tõejärgsel ajastul, kinnitavad ühiskonna- ja meediateadlased. Iga lendulastava ja kirjapandava sõna, ka alljärgnevad, võib peaaegu igaüks valeks tunnistada, sest põhjalikuma infokontrolli mehhanismidega (toimetatud) väljaannete kõrval, nagu seegi siin, on olemas vaba inforuum, küberavarused, kus igaühele on tagatud sõna- ja ka anonüümsusvabadus, kus igaüks saab olla ajakirjanik ja kommentaator.

Ameerika sõnavabaduse maksiim, et kuigi põhiseaduse esimene täiendus annab igaühele piiramatu sõnavabaduse, ei ole kellelgi õigust täistuubitud kinosaalis hüüda, et tulekahju on lahti, netivabaduste puhul sageli ei kehti. Sest kuigi sealgi on ju põhimõtteliselt võimalik tulekahjust teatajale jälile jõuda, on see õu ikka niivõrd suur, et laseb hästi varjuda.

Olen ise ühte seesugusesse vale-kampaaniasse sattunud ja tean, et selle keskmes viibida on emotsionaalselt üsna ebameeldiv, kuigi püüad võtta kõike musta huumorina.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles