Muuli: kuidas reageerib IRL toetuse langusele?

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester, Urmas Reinsalu, Marko Mihkelson ja Juhan Parts Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogul.
Sven Sester, Urmas Reinsalu, Marko Mihkelson ja Juhan Parts Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogul. Foto: Mihkel Maripuu

Ajakirjanik Kalle Muuli arutles, kuidas reageerib Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) toetusprotsendi langusele ning kas partei võtab varasema Reformierakonda ründava positsiooni tagasi.

«Mille pärast üldse toetus kellelgi kasvab või kahaneb, sest kui palju poliitilisi teemasid on pärast valimisi üleval olnud?» küsis ajakirjanik Janek Luts Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Kas sotside reiting on tõusnud, kuna nad on olnud vait?» küsis Luts.

«Valitsuse ja opositsiooni juhtiverakonnal on toetus kerkinud. Sotside positsioon on hea, kuna nad on justkui kolmas tee neile, kellele valitsus ei meeldi, aga kes ei taha olla ka Savisaare poolt,» selgitas Muuli.

«Sotsidel pole midagi sellist, mis väga eemale tõukaks, pole suurt negatiivset tegu või skandaali kaelas viimasest ajast, see tundub mõistlik ja rahulik valik,» leidis ta.

«Sotsidel on väga mugav, kuna nad pole pidanud ammu valitsema,» tõdes Luts.

«Mis sai neist, kes pooldasid rohelisi ja mis sai neist, kes toetasid Rahvaliitu?» küsis Luts, lisades, et neli erakonda riigikogus on tema hinnangul vähe. «See annab sotsidele muidugi plusse juurde.»

«Arvan, et neli erakonda riigikogus on piisav. Kui sotsid tahavad samamoodi jätkata, siis ega lihtsalt olemasolemisest ja pehmetel teemadel nagu meeste-naiste palgaerinevused rääkimisest ei piisa ühel hetkel: rahvas tahab opositsiooni poolt mingeid reaalseid kampaaniaid, ideid, algatusi, ettepanekuid, kavu,» leidis Muuli.

«Opositsioon on seni olnud suhteliselt hambutu, Keskerakonnast võib aru saada, siseprobleeme on palju: Tartus, Pärnus, Tallinnas on vaja asju ajada, siis aegajalt prokuratuuris ja kapos käia, pole tõesti aega muud teha,» sõnas Muuli.

«Huvitav, et IRL on võrreldes valimistega teinud läbi languse, mis on statistlisest veast isegi suurem. Huvitav, kuidas nad sellele reageerivad? Tavaliselt on erakonnad mainekõikumiste suhtes üsna tundlikud, kuigi välja räägitakse teistsugust juttu,» selgitas Muuli.

«Aga kui IRLi langus jätkub, siis võib ehk oodata, et kas IRL võtab valitsuses miski teistsugusema hoiaku, võtab oma vana, Reformierakonda ründavama positsiooni tagasi?» spekuleeris Muuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles