Peipsi kalakuningas pääses uuest terviseekspertiisist ja kohtu alt

Mari Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalakuningas Paul Kärberg esimesel kohtuistungil mullu jaanuaris.
Kalakuningas Paul Kärberg esimesel kohtuistungil mullu jaanuaris. Foto: Andras Kralla / Äripäev

Tartu ringkonnakohus jättis täna jõusse otsuse, millega Peipsi kalakuningana tuntud ettevõtja Paul Kärberg (IRL) pääses kehva tervise tõttu kohtu alt ja samas ka uuest terviseekspertiisist.

Ringkonnakohus jättis täna muutmata Tartu maakohtu määruse kriminaalmenetluse lõpetamisest Peipsiääre suurtöösturi Paul Kärbergi ja tema firmade süüdistuses PRIA-toetuse abil paadipettuse korraldamises. Nimelt lõpetas maakohus 31. jaanuaril menetluse Paul Kärbergi, OÜ Omedu Rand ja OÜ Peipus Fish süüdistustes seoses Kärbergi parandamatu haigestumisega.

Kohus põhjendas menetluse lõpetamist sellega, et Kärbergi kaitsjate taotluse peale tehtud kohtuarstliku ekspertiisi järgi ei võimalda Kärbergi tervislik seisund tal kohtuistungitel osaleda, anda ütlusi ega võimalikul süüdimõistmisel karistust kanda. Kohtu alt pääsesid ka temaga seotud firmad. 

Prokurör Marge Püss vaidlustas aga kriminaalmenetluse lõpetamise, sest tema hinnangul ei vastanud Kärbergi terviseekspertiis nõuetele ja talle tuleks määrata uus komisjoniline ekspertiis. Nimelt oli Püssi sõnul Kärbergi tervist hinnanud neljaliikmelises komisjonis vaid üks erialaspetsialist, ülejäänud olid üldarstid.

«Mina taotlesin komisjonilist erialaarstide ekspertiisi, sest tegemist on kitsa valdkonnaga, mida esindas praeguses komisjonis vaid üks inimene. Kohus seda taotlust ei rahuldanud,» ütles Püss. Seega sai ta vaidlustada kriminaalmenetluse lõpetamist, kuid ka selle jättis Tartu ringkonnaohus täna rahuldamata.

Ringkonnakohtu kolmest kohtunikust koosnev kolleegium ei nõustunud maakohtu määruse vaidlustanud prokuratuuri seisukohaga ning leidis, et ekspertiisiakt vastab kehtestatud nõuetele. Selles on kolleegiumi hinnangul põhjalikult lahti kirjutatud uuringute kirjeldus, tulemuste hindamine ja eksperdiarvamuse põhjendus, mille õigsuses ja põhjendatuses ei ole neil alust kahelda. 

Kaitsjad said oma tahtmise

Tartu ringkonnakohus tühistas maakohtu määruse vaid osas, millega jäeti eelmises kohtuastmes rahuldamata kaitsjate taotlus kohtulahendi avalikustamise piiramiseks. Nüüd avalikustatakse kohtumäärusega nii esimese kui teise kohtuastme määrustest vaid sissejuhatused ja resolutsioonid.

Avalikustamise piiramist põhjendas ringkonnakohus sellega, et määruse terviklikul avalikustamisel oleks Kärbergi tervist puudutavad delikaatsed isikuandmed seostatavad tema isikuga. Maakohus leidis varem, et avaldada ei tohi vaid Kärbergi terviseandmeid, kuid tema õigusi ei riiva see, kui avaldatakse kohtulahendi õiguslik alus ja üldised põhjendused selle kohta, miks tuli kohtumenetlus lõpetada.

Tänane ringkonnakohtu määrus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Süüdistus paadipettuses

Kärbergi firmad Peipus Fish ja Omedu Rand taotlesid 2011. aastal toetust kolme kalalaeva rekonstrueerimiseks, kuid süüdistuse väitel seda ei tehtud, vaid taastati teised laevad või ehitati uued.

Kahtlust äratas PRIAs see, et renoveeritavad laevad pidid olema 2012. aastal kas juba korda tehtud või alles remondis, kuid samu numbreid kandvaid renoveerimata laevu oli nähtud Peipsi sadamates. Liiati seisis üks remonti minema pidanud laeva numbrit kandev pehkinud alus Lohusuu sadamas, nii et sellest kasvas juba võsa läbi.

Süüdistuse järgi on PRIA-lt välja petetud 98 742 eurot, osa toetust jäi välja maksmata.

Väidetavalt kasutati renoveeritud laeva numbrit uuel laeval sellepärast, et uue laeva ostmiseks poleks Kärberg toetust saanud. Selle toetuse eesmärk on sisevete kalanduse säästev areng ja seetõttu ei tohi toetust saava laeva kalapüügivõimekus kasvada.

Kärberg end üheski mainitud teos süüdi ei tunnistanud. Tema kaitsja ütles kohtus, et kui laevade indentifitseerimisnumbreid ka vahetati, pidid seda tegema kalurid, kellele laevad lepinguga kasutada anti.

Kärbergiga seotud ettevõtetele kuulus toetuse taotlemisel 62 laeva, enamik neist vanad ja remonti vajavad. PRIAsse esitasid Kärbergi firmad üle 50 toetustaotluse, millest 15 rahuldati ja kolme suhtes algatati kriminaalmenetlus.

Aastatel 2011-2014 andis PRIA Kärbergi ettevõtetele Omedu Rand ja Peipus Fish toetust kokku üle 626 000 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles