Järgmisel tantsupeol osalejad peavad kulutama suuri summasid autentsetele rahvarõivastele (24)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvariideid pole - tantsupeole ei saa.
Rahvariideid pole - tantsupeole ei saa. Foto: Erik Prozes

Järgmisel suvel toimuva laulu- ja tantsupeo «Minu arm» teeb eriliseks nõue, et seekord stiliseeritud kostüümides rahvatantsijaid platsile ei lubata, kanda tuleb autentseid rahvariideid.

Sel aastal leiab esmakordselt tantsupeole registreeruja juba kodulehelt märke, mille kohaselt tuleb tantsijatel kanda maakondlikes eelproovides, tantsupeo etendustel ja rongkäigus pidulikke stiliseerimata rahvarõivaid, mis on võimaluse korral pärit nende oma piirkonnast (kihelkonnast), kirjutab ERR uudised.

Lisaks on kirjas, et kõikidel segarühmade meestel peab varuks olema ka pikk tume kuub koos kaabuga.

Rahvatantsurühmad on seetõttu muret avaldanud, kas senised kostüümid tuleb välja vahetada või täiesti uute truppide puhul peab lisaks tantsulustile olema taskus küllaltki kopsakas summa uute riiete eest välja käia.

Autentsete komplektide hind sõltub väga suurel määral töömahust, täiesti uue komplekti saab umbes 500-1500 euro eest, aga on ka komplekte mille hind küünib 10 000ni.

XX tantsupeo pealavastaja Vaike Rajaste kommentaar: 

Autentsete rahvariiete kandmise nõue ei ole järgmisel suvel toimuval tantsupeol osalemistingimustes esmakordselt. Rahvarõivastele on väga palju tähelepanu pööratud ka kõigil varasematel tantsupidudel. Näiteks juhiti rahvarõivaste autentsusele ja kandmise korrektsusele peol osalejate tähelepanu kõige viimati ka eelmistel, 2014. aasta üldtantsupeol «Puudutus» ning  2017. aasta noortepeol «Mina jään» osalemise ja ettetantsimise tingimustes. Seega ei ole seekordne üleskutse midagi uut ega erakordset. Oluline on ka märkida, et juba tegutsevatel rahvatantsurühmadel on üldjuhul sobilikud rahvarõivakomplektid juba olemas.

Viimaste pidude eel on muuhulgas toimunud eraldi rahvariide-alaseid seminare, tegutseb rahvarõivaste valmistajate kool Rahvakultuuri Keskuses ning tantsuväljakul on olnud kohal Eesti Rahva Muuseum, et anda nõu ning aidata esinemisriideid peo ajal kohendada. 

Rahvarõivaste valmistamisel kasutatakse loomulikult tänapäevaseid materjale ning kui näiteks kõrgete tanude asemel on otsitud arhiividest ja muuseumidest teisi sama kihelkonna peakatteid, mis on tantsimiseks mugavamad, ei ole see kunagi keelatud olnud. Autentsuse all on peetud ennekõike silmas riidekomplektide kihelkondlikku päritolu, milleks peol kindlasti ei ole linased suvised stiliseeritud kleidid-seelikud. 

Nii rahvariidekomplektide kui vattide-kuubede osas on meil kavas luua võimalused paremaks infovahetuseks, et oleks võimalus kokku viia kollektiive, kellel mõningaid rõivaid üle või puudu ning seeläbi leida lahendusi, et kõik saaksid tantsupeol kauneid rahvarõivaid kanda. 

Oleme hea meelega kõigile valmis selgitusi jagama ja abistama, kus saame ja oskame. Samuti oleme tänulikud info jagamisel, et rahvatantsupeoks valmistujaid igati toetada.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles