Mihkelson: Venemaa raketikatsetuste eesmärk on pingete õhutamine

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaev Läänemerel.
Vene sõjalaev Läänemerel. Foto: SCANPIX

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson leiab, et kuigi idanaabri igakevadine mereväeõppuste toimumine pole midagi erandlikku, on erandlik asjaolu, et Venemaa soovib lennuliiklust ja muud majandustegevust piiravaid harjutusi läbi viia Läti, Poola ja Rootsi vetes.

Eelmisel nädalal teatas Venemaa rahvusvahelise NOTAM-teate kaudu, et Vene merevägi korraldab kolmapäevast reedeni Läänemerel kolmepäevase raketiõppuse, mille tõttu tuleb ümber suunata piirkonna lennuliiklus.

Plaanis on väidatavalt korraldada raketikatsetused nii Rootsis kui ka Poolas ning Läti läänerannikul üheaegselt. Venemaa on hoiatanud, et raketid võivad lennata kuni 18 000 meetri kõrgusele.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles teadet Postimehele kommenteerides, et Venemaa relvajõududes on ajateenijate kevadine väljaõppeperiood kohe aktiivsemalt algamas, mistõttu pole ka mereväeõppuste toimumine erandlik. Erandlikuks muudab aga seekord toimuva asjaolu, et Venemaa soovib lennuliiklust ja muud majandustegevust piiravaid harjutusi läbi viia Läti, Poola ja Rootsi majandusvetes.

«Samas on Venemaal endal Kaliningradi lähistel piisavalt suur majandusvete ala, kus selliseid õppusi korraldada. Kuna õppusteks küsitav ala on samas külaltki väike, siis on kahtlane, et milliseid relvasüsteeme tegelikult kasutatakse. Võibolla piirdub asi lääneriikide reaktsiooni kontrollimisega,» pakkus Mihkelson.

Samas on Mihkelsoni sõnul ilmne, et kolmele päevale 36 tunniks jaotuv lennupiirang häirib tuntavalt rahvusvahelist lennuliiklust ega ole kooskõlas hea tavaga. «Paraku asetub selline jõudemonstratsioon Venemaa välispoliitilisse mustrisse, mille eesmärgiks on pigem pingete õhutamine lääneriikidega. Eesti jälgib tavapärase tähelepanelikkusega oma piiride läheduses toimuvat,» lisas ta.

Eesti kaitseministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov ütles laupäeval «Aktuaalsele kaamerale», et Venemaa raketikatsetuste pärast pole vaja üleliia muretseda. «Aga tõsi on, et nii lähedal NATO piiridele ei mäleta meiegi, et Läänemerel oleks selliseid õppusi korraldatud,» rääkis Vseviov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles