Järelehüüded Andres Ammasele: jääme sind meenutama kui suurt riigimeest ja avatud inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna öösel suri Eesti poliitik, Eesti esimese iseseisva maakonnaajalehe Lääne Elu looja, raadioajakirjanik, õpetaja ja koolijuht Andres Ammas. Tema mälestuseks on paljud avaliku elu tegelased jaganud oma südamlikke kaastundeavaldusi.  

Riigikogu esimees Eiki Nestor mälestusteraamatus: «Hea sõber. Jääme Sind meenutama kui suurt riigimeest ja avatud inimest. Riigi taasiseseisvuse looja, ehitaja, kaasamõtleja ja kasvataja. Puhka rahus.»

Foto: AFP / Scanpix

Andres Herkel Vabaerakonnast: «Kõik katkes nii ootamatult. Alles eile pidas ta viimase kõne riigikogus, oli komisjoni istungil ja Vabaerakonna juhatuses, planeeris meiega mitmeid töid ja tegemisi. Andres Ammas oli unustamatu kaaslane, suure südamega inimene ja poliitik. Tema mitmekülgsus, laiad teadmised ja suur sõprade ring tegi Andresest selle, kes ta meie jaoks oli. Mälestame Eesti iseseisvuse taastajat, Vaba Isamaalise Kodaniku ja Vabaerakonna asutajat Andres Ammast.»

Tiit Pruuli: «Andres Ammas. Sõnatu. Vaikus. Üks südamlikumaid inimesi. Üks ausamaid isamaalasi. Üks parimaid poliitikuid. Absoluutne musikaalne ja inimlik kuulmine. Toetav sõber rohkem kui 30 aastat. Puhka rahus. Kaastunne. Midagi veel. Väga palju veel peale pisarate. Terve igavik.»

Peaminister Jüri Ratas: «Tänane päikeseline hommik tõi väga kurva uudise, et meie hulgast on igaveseks lahkunud riigikogu liige Andres Ammas. Andres oli kindlasti silmapaistev poliitik ning loomulikult ka särav pedagoog ja tubli ajakirjanik. 20. Augusti Klubi liikmena oli tema 1991. aasta 20. augusti ajaloolistel hetkedel üks 69 rahvasaadikust, kes hääletas Eesti Vabariigi Ülemnõukogus Eesti riikliku iseseisvuse taastamise poolt. Eelmisel kuul, meie emakeelepäeval kohtusime Andrese ja Vabaerakonna fraktsiooniga Stenbocki majas. Tookord meenutasime südamlikult ka aegu, mil ta töötas ise valitsushoones peaministri nõunikuna ja juhatas toona peaminister Mart Laari bürood. Veel tänaseks oli Andres riigikogu infotunnis registreerinud enda küsimuse peaministrile, mis jääb nüüd temast küll küsimata. Avaldan siirast kaastunnet kõigile tema pereliikmetele, lähedastele, sõpradele ning ametikaaslastele. Puhka rahus, hea Andres!»

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps: «Tänane hommik algas kurbade uudistega. Meie seast lahkus Andres Ammas. Andres oli minu hea kolleeg nii riigikogus kui ka haridusmaastikul. Minu sügav kaastunne lähedastele. Jääme sind mäletama!»

Reformierakonna liige Laine Randjärv: «Ootamatult, nii ootamatult lahkus tore kolleeg ja mõnus vestluskaaslane. Muusik. Õpetaja. Nii kahju on... R.I.P.»

Mart Luik: «Poliitikas on väga vähe nii südamlikke inimesi, kui oli Andres Ammas. Rahulik, süvenev, usaldusväärne, nõuandev ja isamaaline mees. Hea Andres, puhka rahus. Sügav kaastunne lähedastele.»

Tänasel kurval päeval on ka riigikogu lipp poolde masti tõmmatud. 

Foto: AFP / Scanpix
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles