Neeme Raua reportaaž Washingtoni tippkohtumiselt: Balti riigid saavad loota USA abile (4)

Neeme Raud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks president Kersti Kaljulaidile võtsid Washingtonis mõttekojas Atlantic Council toimunud ja selle juhi Fred Kempe (vasakul) eestvedamisel toimunud arutelust osa ka Läti riigipea Raimonds Vējonis (vasakult teine) ja Leedu välisminister Linas Linkevičius (paremal).
Lisaks president Kersti Kaljulaidile võtsid Washingtonis mõttekojas Atlantic Council toimunud ja selle juhi Fred Kempe (vasakul) eestvedamisel toimunud arutelust osa ka Läti riigipea Raimonds Vējonis (vasakult teine) ja Leedu välisminister Linas Linkevičius (paremal). Foto: Presidendi kantselei

President Donald Trump ei näe Balti riikide poole vaadates NATO idatiival, otse Venemaa piiri ääres asuvates maades punaseid ohutulesid, ütles üleeile Washingtonis koos oma Balti kolleegidega Ameerika Ühendriikide riigipeaga kohtunud Eesti president Kersti Kaljulaid Postimehele.

Kaljulaid avaldas Trumpiga toimunud kohtumise üle rahulolu, märkides nii Valges Majas kui ka hilisemates intervjuudes, kui oluline on Eesti enda panus oma julgeolekusse, mis Trumpilt talle omastes ülivõrretes kiitust pälvis. Balti riigid on eeskujuks neile NATO maadele, kellelt nõutakse NATO kahe protsendi kohuse täitmist, rõhutas Trump üsna mitu korda.

Sõdurite arvu, üksuste ja relvade kohta Washingtoni tippkohtumisel midagi täpsemalt ei otsustatud, kuid Valge Maja lubas Eestile, Lätile ja Leedule kokku 170 miljoni dollari (138 miljoni euro) eest uut sõjalist abi. Väljaande Stars and Stripes andmetel oli veel tippkohtumise-eelsel hommikul ebaselge, kas Balti presidentidele selline kinnitus antakse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles