Eesti andis kunagisele noorputinlasele poliitilise varjupaiga (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Tšadlin.
Konstantin Tšadlin. Foto: Sotsiaalmeedia

Eesti andis poliitilise varjupaiga Venemaa demokraatiaaktivistile, ühenduse Avatud Venemaa Baškortostani haru liikmele Konstantin Tšadlinile, kes oli kodumaal tagaselja kümneks aastaks vangi mõistetud.  

Enne Avatud Venemaasse astumist oli Tšadlin Kremli-meelse organisatsiooni Noor Kaardivägi juht, kuid ta ei olnud Venemaal toimuvaga rahul ning tema vaated muutusid.

«Olles vaadanud läbi ja tutvunud kõigi minu esitatud poliitilise varjupaiga saamise taotlusesse lisatud materjalidega, leidsid Eesti võimud, et minu avaldus saada kaitset seoses minu jälitamisega minu vaadete ja veendumuste tõttu on põhjendatud,» kirjutas Tšadlin kolmapäeval sotsiaalmeedias.

Aktivist lahkus salaja Venemaalt juba eelmisel kevadel, kirjutas uudisteagentuur Interfax. Tema sotsiaalmeedia konto põhjal viibis ta Eestis alates juulist.

Tšadlin ütles Interfaxile, et viibis kuni oma asüülipalve rahuldamiseni ja elamisloa saamiseni Eestis varjupaigataotlejate keskuses.

«Venemaal jälitati mind ja minu hinnangul mõisteti süüdi minu poliitiliste vaadete tõttu,» ütles Tšadlin.

Venemaa Baškortostani pealinna Ufa Kalinini rajooni kohus mõistis Tšadlini eelmise aasta novembris tagaselja süüdi pettuses ja määras talle 10-aastase vanglakaristuse. Kohtu väitel lõi Tšadlin 2014. aastal grupi, mis müüs kasutatud autosid ning selle käigus riisus ostjate raha koguväärtuses 3,7 miljonit rubla ehk 52 000 eurot. Veebisait mikset.ru andmeil ei selgu kohtumaterjalidest ei seda, kes olid Tšadlini grupi tegevuse tagajärjel kannatanud ning kohtuasjas polnud ka tunnistajaid.

Tšadlin lahkus 2016. aastal valitsusmeelsest organisatsioonist Noor Kaardivägi ja ühines Avatud Venemaa võrgustikuga.

Tšadlin rääkis raadiojaama Ehho Moskvõ Ufa toimetusele, et sai Eestis elukoha, tööd ning isegi auto. Mees rääkis mikset.ru-le, et kavatseb hakata õppima eesti keelt ning täiustada oma inglise keele oskust ning hakata tegelema ettevõtlusega internetis.

Tšadlin lubas reedel esineda Ehho Moskvõ Ufa toimetuse saates.

Siseministeeriumist öeldi neljapäeval BNSile, et vastavalt rahvusvahelistele kokkulepetele selliseid teemasid Eesti võimud ei kommenteeri.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles