Appi! Eestimaa jookseb tühjaks ja sureb välja (14)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kavatsus sulgeda Valga ja Põlva haiglas sünnitusosakond pani Arteri uurima, kas tõesti on olukord Eesti väikestes kohtades hall ja hull. Selgus, et jah, on küll.

Saabus suvi ja Marika Andre läks abikaasale järele. Tema mees Alvar oli teinud Jõgevamaal Vaimastveres metsatöid, aga ärimehest ülemus maksis palka nii, kuis juhtus, ning kui Soome läinud sõber talle teatas, et seal saab tööd roostetõrje tegijana, tegigi Alvar Eestist minekut.

Paar kuud hiljem järgnes talle abikaasa Marika, kes õppis muusikapedagoogiks – tema sai Soomes tööd väikses plastmassitehases. Ühtekokku vähenes Vaimastvere külas tol aastal elanike arv 14 võrra, 306-lt 292-le. Nüüd, üheksa aastat hiljem, elab Vaimastveres veidi üle kahe ja poolesaja inimese. Sajandivahetuse eel küündis see arv aga üle neljasaja. Samal ajal, vähem kui kahe kümnendiga, on lähedase Kuremaa elanike arv kahanenud koguni poole võrra, kuuesajalt kolmesajale.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles