Meremaalid Paksu Margareeta tornis

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Lepson oma ateljees.
Ants Lepson oma ateljees. Foto: Eesti Meremuuseum

Alates 21.maist saab Eesti Meremuuseumis vaadata kaugsõidukapteni ja meremaalija Ants Lepsoni meremaalide näitust «Paleti ja pintsliga merel».


Sündinud 1934.aastal Nõval, Vaisi külas, lahkus Ants Lepson koos perega 1944. aasta
sügisel Rootsi, sealt edasi Ameerikasse.

Oma meresõite alustas noormees 16-aastaselt, teenides viie riigi lippude all sõitvates erinevates laevades kõige madalamast ametist kuni kapteni aukraadini välja. 1961. aastal lõpetas Lepson Norras mereakadeemia kaugsõidukaptenina, abiellus kohaliku neiuga ja jäigi Norrasse, Arendali ankrusse. Kuni viimase ajani oli ta suveti ametis kaptenina kolmemastilisel õppelaeval Sørlandet.

Nüüd juba üle paarikümne aasta on Ants Lepson pühendunud maalimisele. Autori töödest on korraldatud kaheksa personaalnäitust, lisaks kaks-kolm ühisnäitust teiste kunstnikega Arendalis, Oslos, Göteborgis, Marienhamnis.

Käesolev näitus on keskendunud purjelaevadele ja purjelaevandusele. See oli ajajärk, kui laevad olid puust ja nendel töötasid raudsed mehed. Lisaks maalidele on eksponeeritud ka Ants Lepsoni näputöö – purjelaevade mudelid, oktant, köiepööramise masina mudel.

Näitus «Paleti ja pintsliga merel» on autori esimene originaalmaalide näitus oma sünnimaal. Näitus on avatud 21. maist 31. juulini. Meremuuseumi kassast on võimalik osta ka kapten Jüri Vendla poolt koostatud mälestusteraamatut «Ants Lepson, laevakapten ja maalikunstnik».
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles