Kriminalistide töövõit: kuidas suur varvas topeltmõrvari eluks ajaks trellide taha viis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Topeltmõrvas süüdi mõistetud ja eluaegse vanglakaristuse saanud mustlasmees August Burkevitš 2011. aasta sügisel Tartu maakohtus.
Topeltmõrvas süüdi mõistetud ja eluaegse vanglakaristuse saanud mustlasmees August Burkevitš 2011. aasta sügisel Tartu maakohtus. Foto: Sille Annuk

Eelmisel nädalal oma 80. juubelit pidanud Eesti Kohtuekspertiisi Instituut (EKEI) jagas Postimehega väikest valikut kõige huvitavamatest juhtumitest kriminaaluurimiste lahendamisel. Üks lugudest jutustab sellest, kuidas kaks inimest mõrvanud mees varba järgi tuvastati ning eluks ajaks trellide taha saadeti. 

2010. aastal mõisteti August Burkevitš süüdi kahe inimese mõrva eest Tartumaal. Ta tappis inimesed eri ajal jõhkral moel ja pani majad seejärel põlema. Kuna ta ei saanud ühest põlema süüdatud majast enam ukse kaudu lahkuda, pidi ta aknast välja ronima. Sellel ajal kaotas mees aga ühe jalanõu ning jooksis palja jalaga minema.

​See äpardus saigi Burkevitšile saatuslikuks, sest tema jala suuremast varbast järgmine oli oluliselt pikem kui suur varvas. Seetõttu jättis mees muda sisse üsna iseloomulikud jäljed, mille kriminalistid üles võtsid ja ekspertidele edastasid. Burkevitš mõisteti kahe mõrva eest eluks ajaks vangi.

Lisaks on üks markantsemaid sõrmejälgede abil kuriteo tõendamise näiteid see, kui üks kurjategija lõikas oma sõrmepatjade keskosade nahad ära ja tõstis need ümber. Kuigi sõrmejälgi analüüsinud arvuti ei suutnud sarnasust märgata, ei petnud see ära kogenud sõrmejälgede eksperti, kes avastas tema kavaluse. Kuigi segadust tekitas see palju, pole võimalik sellisel moel oma sõrmejälgi siiski tundmatuseni muuta.

Loe pikemalt:

Kodumaiste kohtuekspertide filmilikud juhtumid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles