Jüriöö märgutuled süttivad juubeliaastal teisiti

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Foto: Signe Nelis

22. aprillil toimub esimene üle-Eestiline Jüriöö märgutulede eksperiment, millega tähistatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva ning Jüriöö ülestõusu 675. aastapäeva. Pärnu Muuseumi ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva algatusel kaasatakse ettevõtmisse Harjumaa, Tartumaa, Järvamaa ja Virumaa muuseumid.

Jüriöö märgutulede eksperimenti on varasemalt korraldatud Pärnumaa keskselt alates 2012. aastast. Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul toovad korraldajad Jüriöö tähistamise märgutulede eksperimendi kaudu üle-Eestiliseks suursündmuseks, mis pöörab tähelepanu meie ajaloo tähtsaimale sündmusele, ühendades rahvast.

Kui senini on mõõdetud, kui kaua võtab aega inimketi ja märgutulede abil teate edastamine maakonna piiril asuvast muistsest maalinnast Pärnu südalinna, siis nüüd on valitud märksa pikemad marsruudid.

Jüriöö märgutulede eksperiment algab Paide vallitornist, kus õhtul kell 22 läidetakse esimene tõrvik. Sealt edasi lähevad tuleteated laiali neljas erinevas suunas: PärnusseTallinnasseRakveresse ja Tartusse.

TULETEADE on tõrvikute süütamine eelmise tõrviku märguande peale, piki valitud trassi. Nii saab edasi anda sõnumeid siis, kui puuduvad sidevahendid. Noorema riimkroonika järgi kasutati seda ka Jüriööl ülestõusu märguandena.

JÜRIÖÖ ÜLESTÕUS:

  • märgib Eesti rahva iseolemise tahet ning 675 aastat tagasi toimunud suurimat väljaastumist võõra võimu vastu; 
  • toimus aastatel 1343–1345; 
  • on Põhja- ja Lääne-Eestis toimunud eestlaste vastuhakk, mille eesmärk oli sakslastest ja taanlastestvõõrvallutajatest ning muistse vabadusvõitluse järel pealesurutud ristiusust vabanemine.
  • on ürikuisse märgitud ka kui Eesti rahva suure tahte ja kokkuhoiu sümbol, mis on loonud just sellise rahvuse ja riigi nagu tänapäeval eestlane ja Eesti on. Sellest tulenevalt on paslik tähendusrikast sündmust Eesti juubeliaastal tähistada suuremalt kui eales varem.

Jüriöö marsuuti on kaasatud ka kõikide läbitavate valdade ja väikeste linnade elanikud. Märgutulede eksperimendi lõppu tähistatakse suurejooneliselt sama päeva õhtul kõigis neljas märgutule saanud Eesti linnas. Õhtusesse programmi kuuluvad tasuta ajalootuurid, töötoad ja kontserdid. Rohkem infot Jüriöö märgutulede eksperimendi kohta saab SIIT

Teavitustegevust toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles