Indiast pärit e-resident asutas Eestisse diplomiveskist libaülikooli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatud. Illustreeriv foto.
Raamatud. Illustreeriv foto. Foto: Pexels / CC0 Licence

«Pealtnägija» avastas, et Tallinnasse registreeritud ja kõlava nimega laiapõhjalist haridust lubav rahvusvaheline õppeasutus on tegelikult Indiast pärit e-residendi asutatud libaülikool, mis tegutseb diplomiveskina, kusjuures e-residendina Eestisse firma asutanud Varun Gupta pole kunagi Eestis käinudki.

Paberi peal näeb kirjade järgi Tallinnas Sakala tänaval asuv European College of Professional Studies and Research muljetavaldav välja – õpet arhitektuurist arstiteaduseni lubav väidetav ülikool loetleb oma kodulehel rahvusvahelisi õppejõude ja professoreid ning reklaamib Eestis õppimist, väites, et teeb koostööd teiste kõrgkoolidega ning omab koolitusluba, mis lubab neil pakkuda kraade bakalaureusest doktorini.

Ülikooli tegevuslubasid annab Eestis välja valitsus ja sellel koolil seda ei ole ning ehkki pole teada, kas ja kui palju on õnnestunud end ülikoolina reklaamival firmal võltsdiplomeid müüa, pöördus haridusministeerium märtsis politseisse, kes algataski menetluse.

Äriregistri andmetel lõi ülikooliga samanimelise osaühingu läinud aasta oktoobris 30-aastane Varun Gupta, kelle nimega mees on ka ülikooli koduleheküljel, kus tema vastutusalaks on märgitud finantsid.

Varun Gupta vastas «Pealtnägijale» kirjalikult, et kodulehel olev info oli valesti mõistetav ja tegemist on hoopis konsultatsiooni- ja vahendusfirmaga, diplomeid väljastavat aga tegelikult hoopis ühe teise maa asutus, mistõttu pole tegemist pettusega.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles