Vene televisioon: Eestis saavad pensioni ainult SS-lased ja kalmistutel keelatakse venelaste matmine (25)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei aastaraamatu esitlus.
Kaitsepolitsei aastaraamatu esitlus. Foto: Tairo Lutter

Kaitsepolitsei andmetel jätkasid Venemaa telekanalid 2017. aastal Eesti kohta valede levitamist, eriti paistis silma Peterburis tegutseva kanali töötaja Anatoli Maiorov, kelle reportaažidest sai Vene televaataja muu hulgas teada, et Eestis makstakse pensioni ainult endistele SS-lastele.

Kaitsepolitsei kirjutab täna avalikustatud aastaraamatus, et Venemaa mõjutustegevusele omaselt esitati reportaažide sildi all teadlikult valeväiteid ja ebateavet. Masinliku meelekindlusega korrati kulunud valesid, süüdistades Eestit natsismis ja võõravihas, eesmärgiga kujutada või tekitada Eesti eri kogukondade vahel vaenu.

Kõige provokatiivsemaid silmamoondusi Eesti kohta valmistas Peterburi 5. Kanal. Mullu korduvalt Eestisse lähetatud selle telekanali töötaja Anatoli Maiorovi tegevus näitab ilmekalt, kuidas Venemaa meedia ja riiklike eesmärkide saavutamine on läbi põimunud.

Arvestades, et Eesti on varem Venemaa võttegruppe piirilt tagasi saatnud, pidi Maiorovi võttegrupp siin konspiratsioonivõtteid kasutama: vältimaks piirikontrolli, sisenes see Eestisse Schengeni viisaruumi kaudu ja kasutas sidepidamiseks kohalikke lepinguta kõnekaarte, märkis kaitsepolitsei.

Kokku monteeritud reportaažid edastasid Venemaa mõjutustegevuse tüüpilisi sõnumeid eesmärgiga kahjustada Eestit, Euroopa Liitu ja NATOt. Kaitsepolitsei tõi aastaraamatus sellest esile mõned ilmekamad näited.

5. Kanali saadetes «Itogi nedeli» ja «Glavnoje» naeruvääristati nii Ukraina presidendi Petro Porošenko Eesti ja Soome visiiti kui ka Balti riikide ajalookäsitust ja pretensioone Venemaale. Kõneisikutena kasutati ära kohalikke töölisi, kes ülistasid NSV Liidu aega ning esitasid valeväiteid, nagu saaks Eestis pensioni vaid endised SS-lased.

Eestile esitati korduvalt valesüüdistusi natsismis ning toodi Baltikumis natsismi pooldamise näideteks Riia ja Sinimägede iga-aastaseid mälestusüritusi.

5. Kanaliga samasse kontserni kuuluv Ren TV kajastas Jõhvi kalmistu juhtumit provotseeriva ja pahatahtlikku valeinfot levitava reportaažiga «Natsism pärast surma: Eesti kalmistutel keelatakse venelaste matmine». Maiorovi reportaažis esitati valeväited, nagu oleks Jõhvi kalmistul kavas hakata ümber matma sinna varem sängitatud venelasi ja kogu teema seotud II maailmasõjas langenud punaarmeelaste säilmete ekshumeerimisega.

Maiorovi väitel olevat tegu Eesti riigi pikaajalise venevastase strateegiaga.

Teadlik Venemaa Föderatsiooni eesmärke teeniva mõjutustegevuse korraldamine ja Eesti-vastane propaganda ei ole ajakirjandusvabadusena kaitstav väärtus ning Eesti Vabariik käitub kohaselt. Anatoli Maiorovile kohaldati kolmeks aastaks sissesõidukeeld Schengeni viisaruumi. Pärast keelu kohaldamist lahkus Maiorov Peterburi 5. Kanalist.

Kuhu kuulub Peterburi 5. Kanal?

Peterburi 5. Kanal kuulub 72,4 protsendi ulatuses äriühingu National Media Group omandusse, mille direktorite nõukogu esimees on Alina Kabajeva, president Kirill Kovaltšuk ja peadirektor Olga Paskina. Teiseks osanikuks 27,6 protsendi suuruse osalusega on Peterburi linnavalitsus. National Media Groupi kuuluvad ka Ren TV (82 protsenti) ja Pervõi Kanal (25 protsenti).

Ühte meediakontserni kuuluvad telekanalid vahetavad filmitud materjali omavahel, seepärast osa 5. Kanali töötajate poolt Eestis filmitud materjalist on läinud eetrisse ka mõnes teises samasse kontserni kuuluvas telekanalis. Meediagrupi peamine vaatajaskond asub Venemaal, mistõttu tuleb ka Eesti kohta kujutatu puhul mõista, et see ei peagi olema lõpuni usutav just Eesti televaatajale, vaid on mõeldud kujundama esmajoones Venemaa sisetarbija arusaamu.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles