ERR.ee: kirik on sõjamehi mälestava bareljeefi vastu

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleviste kirik.
Oleviste kirik. Foto: Peeter Langovits.

Eesti Evangeelne Luterlik kirik on vastu Eesti Rindemeeste Ühenduse kavatsusele paigutada II maailmasõjas võidelnud Eesti meeste mälestuseks Oleviste kiriku seinale bareljeef.

Kiriku konsistooriumi hinnangul vajab bareljeefi idee põhjalikumat läbitöötamist, vahendasid ERR Uudised «Kultuuriuudiseid».

Bareljeef kujutab Soome, Saksa ja Vene sõjaväe mundrites Eesti sõdureid ühiselt koos. Eesti Evangeelse Luterliku kiriku konsistooriumi kantsler Urmas Viilma sõnul toetab kirik bareljeefi sõnumit ehk lepitust, kuid kiriku seintele paigutatakse reeglina mälestustahvleid.

«Hetkel on tegelikult probleem selles, et meil ei ole sellist lepitussündmust või leppimissündmust toimunud, et me saaksime seda mälestustahvliga tähistada,» ütles Viilma.

Praegu tegutseb Oleviste kirikus baptisti kogudus, hoone ise kuulub aga luteri kirikule.

Eesti Rindemeeste Ühendus kavatseb koos Oleviste kogudusega teha konsistooriumile avalduse, et bareljeefi käsitataks kui kingitust kogudusele, mitte kirikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles