Vali meelepärane: mahlakuu viimane nädal toob palju meeleolukat

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rummu karjäär.
Rummu karjäär. Foto: Foto: Joanna Niininen / pixabay.com

Eestile loodud ja pühendatud muusika kõlab sel mahlakuu viimasel nädalal Ibiza saare kaudu läbi Estonia kontsertsaali Leipzigisse välja: on Tüür, Tormis ja Trad.Attack. Kuid on nädal toob kaasa ka näituseelamused ning otse loomulikult EV100 juubelimatkad. Kuhu ja millal, vaata lähemalt.

ESMASPÄEV, 23. aprill

  • Tallinnas, Kultuurikatlas toimub rahvusvaheline konverents "Eesti Juudi kogukond 100-aastase Eesti Vabariigi ajaloos''. 2018.aastal möödub 100 aastat Eesti Vabariigi iseseisvumisest, 70 aastat Iisraeli riigi taastamisest ja 30 aastat Eesti Juudi Kultuuri Seltsi asutamisest. Kolme ümmarguse aastapäeva kokkulangemine annab võimaluse esile tuua nende omavahelised seosed ja mõju üksteisele. Konverentsil toimuvad ettekanded, paneelid, vaadata saab näitusi ja filme.
  • kuni 30. aprillini on saab vaadata rändnäitust "100 teraviljapeenart" Vana-Võidu Lasteaias. Urvaste Külade Seltsi eestvedamisel tuuakse üle Eesti koolidesse, lasteaedadesse ja avalikesse asutustesse rändnäitus "100 teraviljapeenart Eesti Vabariigile".

TEISIPÄEV, 24. aprill

Priit Pärn, «Broiler all vasakul» (2001) Süsi paberil
Priit Pärn, «Broiler all vasakul» (2001) Süsi paberil Foto: Stanislav Stepaško/Temnikova ja Kasela galerii

24.-29. aprillini toimub Stuttgartis rahvusvaheline animafilmide festival, kus sellel aastal on erilise tähelepanu alla Balti riigid. Tähistamaks kolme riigi 100. aastapäeva tõstab Stuttgart fookusesse Baltimaade maailmatasemel animaloomingu.

Kavas on nii Ülo Pikkovi, Olga ja Priit Pärna kui ka mitmete teiste Eesti animafilmi meistrite teosed.

KOLMAPÄEV, 25. aprill

Kell 19 algab Jõhvi kontserdimajas Eesti Rahvusmeeskoori ja Leedu Kammerorkestri kontsert "Muusikaline Balti kett". Balti riigid ühendavad ajaloolise tähtpäeva puhul jõud muusikaliseks kingituseks. Esitamisele tuleb kolme naaberriigi heliloojate Tüüri, Vasksi ja Janulytė looming. 

EV100 juubelimatk: kell 20.30 algab avastusretk Rummu veealuste metsade ja majade kohal.

Veljo Tormis.
Veljo Tormis. Foto: Peeter Langovits

Helilooja Veljo Tormise 85. sünniaastapäeva puhul toimub Saksamaal Leipzigis hommaaž Veljo Tormisele. Liisi Koikson, Kadri Voorand, Paul Daniel ja Jaak Sooäär ning MDR-i sümfooniaorkester esitavad dirigent Kristjan Järvi juhatusel Veljo Tormise loomingut džässilikus võtmes.

NELJAPÄEV, 26. aprill

Munalaiu sadama ja Manilaiu vahel vajus kaubik läbi jää. Sündmuskohal on politsei, päästjad ja kiirabi.
Munalaiu sadama ja Manilaiu vahel vajus kaubik läbi jää. Sündmuskohal on politsei, päästjad ja kiirabi. Foto: Martin Laine

26. aprillil algab Politsei- ja Piirivalveameti korraldatav merepäästet tutvustava teemakuu, mis pakub tegevust merepäästjatele kui kõigile huvilistele. Sündmus on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale. Merepääste teemakuu raames toimub rahvusvaheline merepäästekonverents, mis toob kokku nii kutselised kui vabatahtlikud merepäästjad Läänemere piirkonnast. Toimuvad ka avatud uste päevad PPA kordonites ja teenistuskohtades ning vabatahtlike päästejaamades.

26. aprillil algavad Tallinnas, Saku Suurhallis EV100 Euroopa meistrivõistlused Taekwon-dos. Võistlused toimuvad viies distsipliinis: masogi, virek, tul, hosinsul, te-ki. Osalevad 26 riigi sportlased.

REEDE, 27. aprill

  • Kell 19 etendub Rakveres EV100 teatrisarja "Sajandi lugu" Rakvere Teatri ja Fine 5 koostöölavastus "Puudutada kuud", mis jutustab Eesti elust aastail 1990-2000.
  • Kell 19 etendub Tartu Genialistide Klubis uuslavastus "Prohvet", mis kutsub inimkonda üles muutma oma harjumusi ja väärtushinnanguid, kinkimaks järeltulevatele põlvedele puhas, õnnelik ja arukas kodu ka järgmisteks juubeliteks.
  • Kell 19 algab Tallinnas Viru hotelli restoranis Merineitsi revüülavastus "Forever Young", mis räägib vaimuka loo armastusest ja vabadusest, iseseisvusest ja isepäisusest. 
Trad.attack
Trad.attack Foto: TMW

27. ja 28. aprillil tähistab Trad.Attack! Hispaanias, Ibizal Costa del Folk festivalil Eesti riigi ajaloo ümmargusimat sünnipäeva kontserttuuriga "ALL AROUND EUROPE"

Ansambel sai alguse 2013. aasta lõpus, kui avaldati esimene lugu "Kooreke" ning nende  esimene kontsert toimus 2014. aasta märtsis Tallinn Music Week'il. 2017 aasta juunist kuni käesoleva aasta lõpuni on kolmeliikmeline ansambel ringreisil: esinetakse igas Euroopa Liidu riigis.

LAUPÄEV, 28. aprill

  • Kell 8 algab üle Eesti Avatud kalasadamate päev 2018, millega kingitakse Eestile 100. sünnipäevaks kodumaist värsket kala ja kalandust tutvustav kogupereüritus. Külastajad saavad avatud kalasadamate päeval tutvuda sadamatega nii seest kui ka väljast. Kalasadamates saab maitsta kohalikku kalatoitu, kaasa osta värsket kala ja kalatooteid ning võtta osa kogupereüritusest.

EV100 juubelimatk: kell 11 toimub Kõrvemaa Kevadjooksu fotomatk Jarek Jõeperaga Sportland Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskuses. 

  • Kell 11 toimuvad legendaarse vehkleja ja treeneri Endel Nelise nimelises vehklemishallis EV100 Eesti D-klassi meistrivõistlused epees, kus selgitatakse välja Eesti U12 vanuseklassi parimad nii poiste kui ka tüdrukute epees.
  • Kell 11 algab Valgerannas Jüripäeva seiklusrännak. Seiklusrännak on vahva võistkondlik üritus, mis ühendab endas kaardi järgi liikumise, võistkonna liikmete nutikuse, osavuse ja koostööoskuse ning Eesti rahvakalendri tähtpäevade ja juubelitemaatika.
  • Kell 19 etendub Tartu Genialistide Klubis uuslavastus "Prohvet", mis kutsub inimkonda üles muutma oma harjumusi ja väärtushinnanguid, kinkimaks järeltulevatele põlvedele puhas, õnnelik ja arukas kodu ka järgmisteks juubeliteks. 
  • Kell 19 algab Tallinnas Viru hotelli restoranis Merineitsi revüülavastus "Forever Young", mis räägib vaimuka loo armastusest ja vabadusest, iseseisvusest ja isepäisusest. 
  • Tallinnas Teletornis avatakse näitus "Banaane ei ole. Ajareis Nõukogude argipäeva". Näitus on pilguheit ajaperioodile 1970-1980, tekitades nii nostalgiat kui ka humoorikaid hetki.

27. ja 28. aprillil tähistab Trad.Attack! Hispaanias, Ibizal Costa del Folk festivalil Eesti riigi ajaloo ümmargusimat sünnipäeva kontserttuuriga "ALL AROUND EUROPE". 

PÜHAPÄEV, 29. aprill

Kell 11 algab Võrus, Kesklinna pargis teatetants "Võru tantsib". Teatetantsul tantsitakse kokku 18 Vana-Võrumaa pärimustantsu, millega läbitakse kokku 2400 meetrit. 

EV100 juubelimatk: kell 12 stardib Leevi külast süsta- ja parvematk Võhandule. Enam kui 100 EV100 juubelimatka viivad huvilised Eesti erinevatesse paikadesse matkama.

Kell 19 toimub Tallinnas Estonia Talveaias "Siuru õhtu 100". Etendus jutustab Siuru rühmitusest ja nende loomingust, mis ühel või teisel moel kajastas oma riigi ootus ja lootusi tulevikule.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles