Võta ette kevadpuhastus telefonis!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

On aeg tunnistada, et akende pesemine, keldrite kraamimine ja talveprahi riisumine õues on vajalik, ent n-ö vana kooli värk. Uskuge, teie telefoni digipööningul kogub tolmu hulk kasutamata äppe. Võtke siis ette kevadkoristus telefonis.

Inimestel on igasuguseid harjumusi. Mina kipun olema uudishimulik koguja. Vähemalt digiilmas. Minu bookmark’ide nimekirjad on lõputud ja ma arvan, et umbes üht protsenti neist märgitud linkidest klõpsan kunagi uuesti. Ometi ei raatsi ma neid nimekirju kustuda – ruumi nad ei võta ning neid lehitsedes võin ma vähemalt meenutada mind eri aegadel erutanud teemasid ja valdkondi. Selline pisike sissevaade oma viimaste aastate unistustesse ja vajadustesse – värvikirev ja kakofooniline. Soovitan teil kõigil minna ja natuke oma (lähi)minevikus matkata.

Vana minema

Telefoni ja telefonis olevate rakendustega on natuke teistmoodi. Need, sindrid, kipuvad ruumi võtma. Korralikel ja hästi organiseeritud inimestel ilmselt seda muret pole, et nad on laadinud telefoni lehekülgede kaupa rakendusi, avades neist enamikku vaid korra, installimise järel. Aga ilmselt on ka suur hulk selliseid nagu mina, kes laadivad oma telefoni vaimustunult igasugust uut ja huvitavat, ning sinna see siis jääb. Meenutagem vanarahva lugu mehest ja surnud varesest, kes tee pealt kaasa korjati, et mine tea, ehk läheb tarvis … noh, ja aasta pärast selgus, et ei läinudki. Kevad on väga hea aeg (ok, pigem hästi otsitud põhjendus) oma telefonis pisut kevadpuhastust teha. Et liigne vana võiks minna ja (tasakesi juba Eurovisiooni lainele ronima hakates, pisike tsitaat) – uus saaks alguse.

Algatuseks soovitan üle vaadata kõik need rakendused, mida kasutad iga päev, seejärel need, mida iga nädal, ja siis need, mida kasutad iga kuu. Oma kogemuse pealt võin öelda, et kõik need, mida kasutad harvem, on ruumiraiskajad. Desinstalli need. Pea meeles, et äpi ikooni prügikasti tirimisest pole kasu, rakendus tuleb äpipoes desinstallida. Kui tekib vajadus, võid selle iga kell uuesti telefoni laadida. Tihtilugu on selleks ajaks olemas juba omajagu parandatud versioone või on loodud hoopis mõni uuem ja parem/ägedam/kiirem rakendus, mis töö ära teeb.

Siin on nüüd see koht, kus võiks telefoni kätte võtta ja vaadata, mida kõike seal leidub. Mina hakkasin algatuseks rakendusi kokku lugema. Jõudsin sajani ja siis kerisin nimekirja veel jupp aega edasi, kokku lugeda enam ei viitsinud. Ilmselgelt teeb üks kevadpuhastus telefonis ainult head.

Panin selle töö enda nädalavahetuse plaanidesse. Loodan, et leian eneses piisavalt sirget selga ja selget meelt, et kevadine koristusaktsioon lõpule viia. Tulemuslikult.

Et uus saaks tulla

Loodus ei sallivat tühja kohta. Allpool mõned rakendused, millega võib vabanenud ruumi taas täitma hakata.

Algatuseks midagi reisisellidele

Foto: Ekraanitõmmis
  1. Google Fligths

www.google.com/flights

See pole nüüd küll eraldi rakendus, vaid suure rakenduse alamosa. Hea lennupiletite otsimise süsteem. Kerge vaevaga näed hinnavõrdlusi. Koht, kust võiks alustada oma reisi plaanimist. Väga ülevaatlik.

 

Foto: Ekraanitõmmis
  1. Kiwi.com: Cheap Flights, Airlaine Tickets & Bookings

    www.kiwi.com

Nii äpp kui ka veeb. Saab lihtsalt otsida ja leida. Kõige odavamaid, kõige sobivamaid. Kaardivaade lihtsustab otsingut. Ja isegi kui kindlat reisiplaani pole, võib mõnusalt aega veeta reismaailma windows shopping’uga.

Foto: Ekraanitõmmis
  1. Culture Trip: Explore & Travel

theculturetrip.com

Kohalikud ja vabakutselised jagavad oma kogemusi. Umbes 300 kohta, mille kohta on infot jagatud. Praegu on nn sisutootjaid kogu maailmas üle 200. Soovijad on oodatud ühinema. Tõsi, selleks peab sul olema nii see, millest kirjutada, kui ka oskus seda teha.

Huvitavat lugemist ja kasulikke nõuandeid leiab nii oma kodulinna kui ka reisisihtkohtades toimuva kohta. Samuti ööbimispaiga leidmise, toidu ja kultuuri asjus.

 

Foto: Ekraanitõmmis
  1. Google Translate

Sa võid olla polüglott, aga Google Translate’i vastu sa ei saa. 103 keelt, milles saad teksti trükkides tõlkeid teha, neist 59 ei vaja internetiühendust. 38 keele puhul võid kasutada trükitud teksti kaameraga skaneerimist ja siis selle rakendusele tõlkimiseks anda, 32 puhul saad kasutada heli tõlkimist. Käsitsi kirjutatut tunneb rakendus samuti mitmeski keeles. Muidugi ei saa seni veel masin inimese vastu, aga abi on sellest rakendusest omajagu.

Kultuuri ja kunsti diivanilt lahkumata

Foto: Ekraanitõmmis
  • Civilisations AR

BBC liitreaalsusega rakendus, mille abil saad teha nn muuseumituure oma kodus diivanil. Avasta renessansi meistriteoseid või Egiptuse saladusi. Moodsalt.

Pisut veidrusi ka, neile, kel huumorisoolikas töökorras

Foto: Ekraanitõmmis
  • GifCam – meemimeistritele

Igaühes meis võib peituda meemimeister, gifimeemimeister. GifCamis on hulk teiste loodud giffe, aga mis oluline, GifCamiga on väga lihtne ise ägedaid liikuvaid pilte luua. Lisaraamid ja töötlemisvõimalused. Võib tekitada sõltuvust.

 

Foto: Ekraanitõmmis
  • WAKIE – teie kõige veidram äratus

Panen enesele äratuse ja äratuseks helistab sulle keegi suvalisest maailma nurgast. Kõne on anonüümne, telefoninumbreid ei näe. Tegelikult äpp, mis võimaldab rääkida absoluutselt võõraste inimestega üle ilma, väga erinevatel teemadel. Veider? Aga miks ka mitte. Mõelgem kastist väljas ja avastagem kõike uut. Omamoodi adrenaliin. Kuidas asi toimib, saab vaadata Youtube’ist, otsingusõna «wakie».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles