Lastekaitsepäeva soovitakse lisada riiklike tähtpäevade hulka

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekaitsepäev Tartu kesklinnas
Lastekaitsepäev Tartu kesklinnas Foto: Sille Annuk

Lastekaitse Liit saatis riigikogu põhiseaduskomisjonile pöördumise, milles teeb ettepaneku nimetada 1. juuni, lastekaitsepäev riiklike tähtpäevade hulka.

Sellega astutaks liidu hinnangul märgiline samm laste olulisuse ja väärtuslikkuse tunnistamiseks. «Enamgi veel – kuigi Lastekaitse Liit on aastaid kutsunud üles märkama ja tähistama lastekaitsepäeva võrdselt täiskasvanute pidupäevadega, on ka käesoleval aastal 1. juunil põhikooli lõpueksam,» nentis MTÜ Lastekaitse Liit kommunikatsioonijuht Grete Landson.

Lastekaitse Liit toetab eelnõu, millega täiendatakse pühade ja tähtpäevade seadust punktiga, mis sätestab riikliku tähtpäevana 1. oktoobri omavalitsuspäevana. Samas teeb Lastekaitse Liit ettepaneku täiendada pühade ja tähtpäevade seadust ka punktiga, mis sätestab riikliku tähtpäevana 1. juuni lastekaitsepäevana, seisab pöördumises.

Pöördumises seisab, et Eesti on ratifitseerinud ÜRO lapse õiguste konventsiooni, mis rõhutab vanemate kõrval riigi rolli lapse õiguste kaitsmisel ja arenguks vajalike tingimuste loomisel. Vananeva ja kahaneva elanikkonnaga Eestis on iga laps väärtuslik.

Lapse arengut ja heaolu mõjutavad lisaks päritolule ja bioloogilisele ning psühholoogilisele keskkonnale ka sotsiaalne keskkond, mida mõjutavad muuhulgas ka ühiskondlikud otsused.

MTÜ Lastekaitse Liit on aastaid kutsunud üles märkama ja tähistama lastekaitsepäeva võrdselt täiskasvanute pidupäevadega, ning lõpetama muu hulgas olukord, kus päeval, mis peaks olema lastel ja laste üle rõõmustamise päev, peavad põhikooli lõpetajad eksamit tegema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles