Võru linnast saab Eesti juubeliaastal tantsupealinn

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii keerles tantsuring eelmisel suvel Võru Pärimustantsu festivalil.
Nii keerles tantsuring eelmisel suvel Võru Pärimustantsu festivalil. Foto: Allikas: vorufolkloor.ee

Sel pühapäeval on rahvusvaheline tantsupäev ning tähistamaks Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva saab just sel päeval Võru linnast tantsupealinn. Aunimetus kinnistatakse ühistantsuga ning et tiitel juubeliaastale vääriliselt ajalukku läheks, kutsub Võru Pärimustantsu festivali meeskond kõiki kergejalgseid suurele teatetantsuele.

Teatetants "Võru tantsib" algab kell 11 Luha ja Olevi tänavate ristumiskohalt (Maksimarketi juurest) ning liigub mööda kaks ja pool kilomeetrit mööda linna tänavaid. Võru linn tantsitakse risti ja põiki läbi ühtekokku 18 tantsu saatel, kuid miski ei ole juhuslik. Kõik 18 tantsu on eelnevalt erinevates tantsutubadest selgeks õpitud. Ent õigeid samme saavad osavamad omandada ka vahetult enne teatetantsu algust. Ühe teatedistantsi pikkus on 200 meetrit, seejärel liituvad uued paarid.

Kell 12.05 häälestatakse Kesklinna pargis raadio Vikerraadio sagedusele ja tantsitakse raadioeetrist kõlava muusika saatel rahvusvaheliseks tantsupäevaks valitud rahvapärimuslikku tantsu "Pärliine" – nii osaletakse Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi väljakuulutatud traditsioonilisel ühistantsimisel.

VÕRU PÄRIMUSTANTSIFESTIVAL:

  • Aastaringne sündmus, mis Eesti juubeliaastal toimub juba 24. korda
  • MTÜ Võru Folkloorifestivali eestvõtmisel on korraldatud talvine tantsupäev ning kevadised tantsutoad;
  • XXIV Võru pärimustantsu festival toimub sel aastal 5. juulist kuni 8. juulini. Seekordse festivali alapealkiri on "Teppo timm ja polkasamm". Vaata lähemalt SIIT.

Teatetantsu üks eestvedajaid, tantsuõpetaja Maire Udras kinnitab, et teatetants on käesoleva festivaliaasta suur avalöök. 

"Meie jaoks on oluline pöörata eriliselt tähelepanu just Vana Võromaa pärimustantsudele. Teatetantsu lood tulevad tantsimisele ka suvisel pärimustantsu festivalil, kus toimuvad juba traditsioonilised tantsutoad, tänavatants ja tantsuorienteerumine. Neil lustivad nii oma kui ka välismaised tantsurühmad," tutvustas Udras festivali plaane.

TÄHELEPANU! Teatetantsu eel, kell 10.30 moodustatakse Võru Spordihalli staadionil suur naeratav inimpäike, mis on ühtlasi ka Võru pärimustantsufestivali logo. Nii inimpäikse loomisele kui teatetantsule oodatakse kaasa lööma kõiki, kes soovivad kinnistada Võru kui tantsupealinna nime. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles