Anvelt: IRLi viimase minuti kõhklused lükkasid Vaheri ametisse nimetamise edasi

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Praeguses valitsuses viimase hetke soolodega silma paistnud Isamaa ja Res Publica Liit tegi seda jälle. Seekord sundisid partei juhi Helir-Valdor Seederi viimase minuti kahtlused valitsust edasi lükkama politseiameti peadirektori Elmar Vaheri uuesti ametisse kinnitamist.

Sisuliselt ei olnud kuni neljapäevani Vaheri jätkamisel mingisugust takistust: siseminister Anvelt oli teinud ettepaneku tema jätkamiseks ning seda toetas ka riigikogu õiguskomisjon. Vaja oli vaid valitsuse heakskiitu.

Nii oligi Vaheri ametis jätkamise kinnitamine valitsuse eilse istungi 14. punkt. Kell 10 alanud istungi eel teatas justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) aga ühtäkki Anveltile (SDE), et viimane peaks rääkima IRLi juhi Helir-Valdor Seederiga.

Selle peale valiski Anvelt Seederi numbri ja uuris, milles on probleem. Seeder selgitas, et IRLi fraktsioon tahaks veel kord maha istuda ja isekeskis arutada, mida arvata vigadest, mis idapiidi ehitamisel ja selle maksumuse hindamisel tehti. Eeskätt tunnevadki nad muret, kas ja milliseid juhtimisvigu tegi Elmar Vaher. Nii paluski Seeder veel lisaaega.

Kui hea tava järgi esitavad koalitsioonipartnerid arutusele tulevate päevakorrapunktide kohta erisoovid päev varem ehk hiljemalt kolmapäeva lõunaks, siis riigikogus IRLi fraktsiooni juhtiv Seeder jättis oma soovi viimasele minutile.

«Ütlen ausalt: see tuli üllatusena,» ütles Anvelt. Oli ta ju Vaheriga käinud kõigi fraktsioonide jutul ja idapiiri kallinemine oli üks laual olnud teemadest. Seederi viimase hetke käik on seda kurioossem, et piiri kallinemist puudutav vaheaudit oli valmis ja avalikult kättesaadavgi juba märtsi algul.

Nii tegi Anvelt eilsel istungil ise ettepaneku lükata Vaheri jätkamise küsimus nädala võrra edasi. Siseminister loodab, et nädala jooksul saab IRL oma küsimustele vastused ja valitsus saab järgmisel neljapäeval nii Vaheri kui Sinisalu ametisjätkamise kinnitada. 

«Pakkusin Seederile välja, et vajadusel olen valmis ka Vaheriga koos fraktsiooni ette minema, kui nad seda tahavad. Me oleme avatud igasuguseks koostööks,» ütles Anvelt. «Mina toetan teda jätkuvalt. Mul ei ole mingeid kahtlusi tekkinud,» lisas ta.

IRL on pahane, sest nende arusaamist mööda oli neil veel aega, et Vaheri sobivust fraktsioonis veel kord arutada, kuid neile ootamatult pandi tema ametisse nimetamine juba sel nädalal päevakorda. Samas on teada, et Vaheri ametiaeg saab läbi päev enne järgmist valitsuse istungit.

Nii tuleb nüüd tegeleda küsimusega, mida teha siis, kui vahepeale jääbki auk, sest peadirektori koht ei saa ju ometi tühjaks jääda. Anvelti sõnul andis ta juba ametnikele korralduse sellele lahendus leida. Tõenäoliselt jätkab Vaher vahepealsel ajal peadirektori kohusetäitjana. 

Jusitiitsminister Urmas Reinsalu ütles eile õhtupoolikul, et IRLil ei ole Vaheri puhul kõhklusi-kahtlusi, vaid «alati tuleb langetada küps otsus».

«Seisukoha kujundamine eeldab aega ja see aeg tuleb võtta,» ütles Reinsalu. «Me tutvume veel auditi materjalidega ja kujundame seisukoha siis, kui need asjad klaariks saavad. Mõistlik on võtta see hetk aega enne, mitte pärast otsustamist,» selgitas ta. Helir-Valdor Seeder ei ole kogu päeva jooksul olnud telefoni teel kommentaariks kättesaadav.

Seederi äkkiotsus tähendas ütlasi seda, et edasi lükkus ka kaitsepolitseiameti peadirektori Arnold Sinisalu ametisse nimetamine. Anvelti sõnul seetõttu, et kahe jõuameti juhid on mõistlik koos ametisse nimetada. Sinisalu ametiaeg lõpeb juuni keskpaigas.

Postimees kirjutas jaanuaris, et tal võib tekkida raskusi saamaks valitseva Keskerakonna toetust, sest viimase juhtivliikmed on eravestlustes korduvalt avaldanud arvamust, et kapo korduvad uurimised Keskerakonna liinil on erakonna suhtes ebaproportsionaalselt suured.

Samas toetaas riigikogu õiguskomisjon Sinisalu jätkamist üksmeelselt. «Mõlemad mehed (Sinisalu ja Vaher - toim.) on töötanud oma ametikohal suure missioonitundega ja Eesti Vabariigi põhiseaduse kaitse parimas vaimus. Seetõttu on põhjust usaldada neile ka teine ametiaeg,» ütles õiguskomisjoni esimees, keskerakondlane Jaanus Karilaid läinud nädalal.

1997. aastal politseisse tööle asunud Elmar Vaher on PPAd juhtinud 2013. aastast. Samal aastal asus kaitsepolitseiametit juhtima Arnold Sinisalu.

Aeg: fraktsioonis pole sellest räägitud

Riigikogu IRLi fraktsiooni aseesimees Priit Sibul ütles, et fraktsioon on Vaheri jätkamist toetanud ja seda ka Anveltile öelnud. «Mis täpselt sel nädalal juhtus, ei oska ma kommenteerida,» ütles ta.

Ka tema fraktsioonikaaslane, kapo endine peadirektor Raivo Aeg ütles, et tema ei tea fraktsiooni väidetavatest kõhklustest midagi. Ka polevat see tema sõnul viimasel ajal jutukski tulnud.

«Minu teada pole seda fraktsioonis küll räägitud. Võib-olla on Heliril siis vahepeal mingisugused küsimused kerkinud. Ma pean siis uurima seda,» ütles Aeg eile pärastlõunal Postimehele.

Tal endal pole Vaheri jätkamise vastu midagi. «Mina ei näe siin küll takistusi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles