Juubeliaasta toob kuus suurt toidusündmust

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti juubeliaastal toimub kuus suurt toidule pühendatud ettevõtmist ning erilist tähelepanu pööratakse Eesti hommikusöögile.
Eesti juubeliaastal toimub kuus suurt toidule pühendatud ettevõtmist ning erilist tähelepanu pööratakse Eesti hommikusöögile. Foto: pixabay.com

​Maaeluministeerium kingib Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul Eestile kuus toidusündmust ja kutsub tänavu üles katma juubelilauad kodumaiselt.

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul on ka meie toit on osa Eesti kultuurist. "See on kujunenud aastasadade jooksul ja on mõjutatud Eesti neljast aastaajast. Meie liigirikkad rohumaad, viljakad põllud, külluslikud metsad, rabad ja sood, meri, järved ja jõed annavad eestimaalaste toidulauale head ja ehedat toitu kõigil neljal aastaajal," seletas minister. 

Ta rõhutas, et Eesti juubeliaasta tähistamiseks võiksime sisseoste tehes validasagedamini just kodumaiseid tooteid ning katta oma toidulaua Eesti toiduga.

"Sellest lähtudes on tänavused Maaeluministeeriumi vedamisel toimuvad suured toidusündmused pühendatud just Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale," viitas Tamm.

Toidusündmuste avasündmus oli aprilli viimasel nädalavahetusel toimunud avatud kalasadamate päev. Toidusündmused lõpetab septembris juba tavaksa saanud Eesti toidu kuu, mis tööb veelgi eriliselmalt seile Eesti köögi kogu oma maitsvuses. 

Kuue toidusündmuse sekka mahuvad veel ka: Pärnumaa maitsete aasta, avatud toidutööstuste nädal, avatud talude päev ning Eesti hommikusöök Eesti toiduteel. 

Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud toidusündmused:

  • 28. aprill ‒ avatud kalasadamate päev – ühtekokku avati 23 kalasadamat üle Eesti. Huvilised said maitsta kohalikku kalatoitu, kaasa osta värsket kala ja kalatooteid ning nauditi kogu perele mõeldud meelelahutusprogramme.
  • 4. mail algab Pärnumaa maitsete aasta, mis kestab – nagu nimigi viitab 2019. aasta maikuuni. Eesti toidu aastat tähistatakse kolmandat korda ning Eesti juubeliaastal saab väärika rändtiitli enda kanda Pärnumaa. Pidulik tseremoonia toimub restoranis Eagle, kus kohalikud maitsed on oskuslikult terviklikuks menüüks kokku pannud Eesti peakokkade ühenduse president Rudolf Visnapuu.
  • 21.–27. mai ‒ avatud toidutööstuste nädal. Oma uksed avab uudistajatele üle 27 toidutööstuse.  
  • 22. juuli ‒ avatud talude päev. Üle 200 talu ja põllumajandustootmise üle Eesti avavad oma uksed ja südamed ning kutsuvad kõiki vaatama, kust tuleb piim ja kuidas leib lauale saab. Külastajad saavad avatud talude päeval näha nii suuri farme kui ka väiksemaid talusid, põnevat põllumajandustehnikat, erinevaid loomi ja taimi. Kohapeal saab maitsta ehedat talutoitu ja osta kaasa kohalikke tooteid. Igal talul on oma programm, milles näidatakse oma talu eripärasid.
  • 2018. aastal on Eesti toiduteel fookuses Eesti hommikusöögid.  
  • September 2018 ‒ Eesti toidu kuu. Tänavu toimub neljandat korda Eesti toidu kuu, mil huvilistel on võimalik külastada mitmesuguseid toiduüritusi. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles