"100 aastat Eesti luuret ja vastuluuret" – sügav pilk saladuslikku eriteenistuste maailma

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EV100 raamatusarja põnevaima teose esitlus toimus temaatilise ajalooga hoones.
EV100 raamatusarja põnevaima teose esitlus toimus temaatilise ajalooga hoones. Foto: Foto: Liis Reiman /EV100

4. mail tutvustati Tallinnas Viru hotellis EV100 raamatusarja kuuluvat teost "100 aastat Eesti luuret ja vastuluuret". Ivo Juurvee teos võtab kokku sada aastat eriteenistuste tegevust Eesti territooriumil.

"Edukaks riigi või sõjaväe juhtimiseks on hädavajalik hästi toimuiv luure ja vastuluure," raamatu autor Ivo Juurvee. "Eesti ajaloo tõttu on ka siinne eriteenistuste valdkonna lugu maailmamastaabis erinäoline ja talletamise vääriline," lisas Juurvee. 

EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho sõnul on Juurvee oma ala suurepärane asjatundja. "Autor katab raamatus meisterlikult kogu selle keerulise valdkonna täiesti vastandlikud ajaperioodid Põnevaks teeb raamatu ka see, et teoses on ülevaade ka senini vähe uuritud perioodist aastatel 1991-2017,“ märkis Kiho. 

Autorist 
Dr Ivo Juurvee on Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse (RKK) uurimisprogrammi "Julgeolek ja kerksus" juht ja teadur. Juurvee on olnud nõunik Riigikantselei julgeoleku ja riigikaitse koordinatsioonibüroos ning töötanud teistel ametikohtadel avalikus teenistuses kokku üle 13 aasta. 

Enne liitumist RKK-ga 2017. aastal juhtis Juurvee Sisejulgeoleku instituuti Sisekaitseakadeemias (SKA). Ta on õpetanud SKA-s, Tartu Ülikoolis, Londoni Ülikoolis (University College London), NATO Koolis Oberammegaus ja Frontex piirhalduse magistriõppe programmis. 

VIRU hotellis toimunud esitlusest sündinud galeriid vaata SIIT.

EV100 raamatusarjast

Juubeliperioodil ilmub EV100 raamatusarjas 44 teost, mis jutustavad Eesti arengulugu läbi eri valdkondade. Raamatusarja teemad on valinud Riigikantselei EV100 juhtrühm ja raamatusarja kolleegium koosseisus Mart Orav, Aleksei Lotman ja Peeter Saari. 

Ülevaatesarja annab aastail 2018-2019 välja kirjastus Post Factum koostöös Riigikantselei EV100 korraldustoimkonnaga. Tutvu EV100 raamatusarjaga www.ev100.ee/ev100-raamatusari 
EV100 raamatusarja teosed tulevad müügile Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes ning Eesti Meedia klienditeenindustes üle Eesti. Raamatute ettetellimine www.apollo.ee/EV100. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles