Luteri kogudusi ootab vaesuse tõttu liitumine (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praost Tauno Toompuu.
Praost Tauno Toompuu. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Rahapuudus kummitab ka luteri kirikut, mistõttu oleks mõistlik lähiajal kogudusi liitma hakata, leidis praost Tauno Toompuu.

Rakvere koguduse õpetaja, praost Tauno Toompuu sõnul on klassikalises mõttes on majanduslikult suutlikud vaid Jõhvi ja Rakvere kogudus, kes suudavad oma vaimulikule palka maksta, kirjutab Põhjarannik. Teistes kogudustes, kus vaimulik elab kohapeal, kasutatakse õpetaja töötasu maksmiseks kõrvalist abi.

Praost näeb lahendusena koguduste liitmist. «Praostkonna 19 koguduse asemel võiks olla kuus teenimispiirkonda, mida juhiks igaühes üks õpetaja, kellele vastavalt vajadusele lisanduks üks või mitu abiõpetajat või diakonit,» rääkis Toompuu EELK Viru praostkonna sinodil.

See, kas need teenimispiirkonnad peaksid tekkima koguduste liitumise teel või muul moel, on tema sõnul juba seadusandlusest tulenev tehniline küsimus.

Praostile meeldiks koguduste liitude variant, kus liituvad kogudused säilitavad oma iseseisvuse, sest kihelkonnakogudused on pika ajalooga ja identiteedikandjatena inimestele olulised.

Toompuu tõdes, et iga koguduse taga on reaalsed inimesed oma mõtete ja soovidega. «Ent selge on see, et praegusel kujul ei ole meie kogudused elujõulised ja kui tahame homme alles olla, tuleb täna otsused langetada,» sõnas ta. Ta väljendas lootust, et konsistoorium loob sellised seadusandlikud lahendused, millega sääraseid muudatusi oleks võimalik teha.

Pikemalt loe plaanitavast muudatusest Põhjarannikust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles