Kohus rahuldas osaliselt Seppikute hagi Äripäeva vastu

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik.
Ain Seppik. Foto: Peeter Langovits.

Harju maakohus otsustas eile rahuldada osaliselt Ain Seppiku, Siim Seppiku  ja Sulev Seppiku hagi ASi Äripäev vastu ebaõigete andmete ümberlükkamiseks, au ja hea nime teotamise lõpetamiseks ja sellest hoidumiseks ning ebaõigete andmete avaldamisega tekitatud mittevaralise kahju hüvitamiseks. 

Kohus otsustas kohustada AS-i Äripäev omal kulul ümber lükkama möödunud aasta 16. märtsil Äripäeva rubriigis «Luubi All, Äp2» avaldatud artiklites «Kas Keskerakonna rahal on märk küljes?» ja «Kust võis tulla Seppikute raha?» Ain Seppiku, Siim Seppiku ja Sulev Seppiku kohta avaldatud ebaõiged andmed selle kohta, nagu oleks neil seos allilmaga, ühiskassaga ja Oleg Lvoviga.

Kohus leidis, et AS Äripäev lõi mõistlikus lugejas kujutelma, et hagejad on seotud niinimetatud ühiskassa, allilma ning Oleg Lvoviga läbi väidetava ahela Kovaltšuk-Kolesnikov–Lvov. Kohtu hinnangul ei suutnud Äripäev seda veenvalt tõendada.

Kuna kohtu arvates oli üheks osaks sellise ebaõigekujutuse loomisest artiklile lisatud Oleg Lvovi foto, mis domineeris artikli enda üle, siis peab kohus mõistlikuks kohustada AS-i Äripäev  hagejate poolt taotletut avaldama samal leheküljel kui artikkel «Kust võis tulla Seppikute raha?» ja samal pinnal, kui seda oli eelmainitud artiklile lisatud foto.

Lisaks peab AS Äripäev omal kulul ümber lükkama ka möödunud aasta 1. märtsil ja 23. märtsil avaldatud artiklites «Sulev Seppik tegi Viimsis imet», «Viimsi võim jätkab libedat maaäri» ja «Viimsi võtmeisikute tehingutel kahtlane maik» alapealkirja all «Korruptsioonihõngu ka eelmiste vallajuhtide tehingutes» hagejate kohta avaldatud ebaõiged andmed selle kohta, nagu oleks niinimetatud antenniväljaku krundi detailplaneering kehtestatud 8 päevaga.

Andmete ümberlükkamine peab toimuma samal leheküljel ning samal lehepinnal, kui seda oli avaldatud artikkel «Sulev Seppik tegi Viimsis imet».

Hagi jäeti rahuldamata nõudes kohustada AS-i Äripäev omal kulul ümber lükkama möödunud aasta 19. detsembril ajalehes Äripäev esilehel avaldatud pealkirja «Seppikud said kasiinoloa» all olevas tekstis ja lehekülgedel 6-7 avaldatud artiklis pealkirjaga «Seppikute turg saab suure kasiino» Siim Seppiku ja Sulev Seppiku kohta avaldatud ebaõigeid andmeid sisaldavad väited selle kohta, et nende firmale kuulub kasiino.

Kohtu arvates on Äripäev need hagejate kohta avaldatud ebaõiged andmed piisavas vormis ümber lükanud juba enne asja arutamist kohtuistungil.

Kohus jättis  rahuldamata ka nõude määrata kohtu oma äranägemise järgi ja AS-ilt Äripäev Ain Seppiku, Siim Seppiku ja Sulev Seppiku kasuks välja mõista au teotamisega tekitatud mittevaralise kahju hüvitamiseks õiglane hüvitis.

Nõude osas kohustada  AS-i Äripäev lõpetama Ain Seppiku, Siim Seppiku ja Sulev Seppiku au ja hea nime teotamine ja sellest edaspidi hoiduma leiab kohus, et puuduvad mõistlikud alused eeldada, et AS-i Äripäev kavatseks korrata kohtu poolt tuvastatud ebaõigeid väiteid või kohatuid väärtushinnanguid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles