ID-kaardi konverents toob Tallinna teadlased ja eksperdid tervest maailmast

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene e-resident oli Edward Lucas.
Esimene e-resident oli Edward Lucas. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Täna korraldab Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) rahvusvahelise ID-kaardi õppetundide konverentsi «The Lessons We Learned», et arutleda nõrkusest puudutatud riikide ja asutuste kogemuste ning vastutuse üle. Konverentsi üks peaesinejatest on ID-kaardi turvariski avastanud Tšehhi Masaryki ülikooli teadlane Petr Svenda.

RIA peadirektori Taimar Peterkopi sõnul on mullu sügisel avastatud Infinineoni kiibi turvanõrkus puudutanud paljusid maailma riike ja suurettevõtteid, mistõttu on sarnaste kriiside ärahoidmiseks või nendeks valmistumiseks oluline läbitehtut jagada ning üksteiselt õppida.

«Eesti riigi inimesi mõjutas leitud nõrkus kõige enam, kuna meie igapäeva elu sõltub e-teenustest ja elektroonilisest identiteedist. Selline sõltuvus muudab meid ühtepidi küll haavatavamaks, kuid samamoodi ka tugevamaks. Oleme omal nahal tunda saanud, mis on meie süsteemi kitsaskohad, mida parandada ning kuidas tegutseda sarnaste olukordade kordumisel. Oleme nüüd paremini valmistunud järgmisteks väljakutseteks, mis meid kahtlemata ees ootavad,» ütles RIA juht.

Eesti ID-kaardis kasutusel olevat kiipi on teadlased üle maailma uurinud korduvalt. Ka teeb RIA koostööd Eesti teadlastega, et ID-kaardi ja kogu e-riigi toimimist turvalisemaks muuta.

«Kogenud krüptograafide, aktiivsete teadlaste ja teiste erasektori IT-ekspertide uurimised ning teadmised, samuti tihe infovahetus teiste riikidega on meie e-riigi jätkusuutlikkuse tagamiseks hädavajalikud. Sellist koostöömudelit tuleb hoida ja kasvatada,» märkis Peterkop.

Konverentsil võtavad teiste seas sõna Euroopa Info- ja Võrguturbeameti (ENISA) ning Euroopa Komisjoni, turvariskist mõjutatud riikide ning Eestis kriisi lahendanud asutuste esindajad.

Konverentsil avalikustame Tallinna Tehnikaülikooli eestvedamisel valminud ID-kaardi kriisi lahendamise analüüsi, mille järeldustest teeb ettekande uuringu töögrupi juht Rain Ottis. Konverentsi avab peaminister Jüri Ratas.

Konverents toimub Euroopa Liidu struktuuritoetuse toetusskeemist «Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine», mida rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles