Esmaspäeval kirjutatakse Tallinna päeva etteütlust

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etteütlus.
Etteütlus. Foto: Toomas Huik

Tallinna päeva etteütluse kohad on täis ning kõik, kes registreerusid, saavad osaleda ühisel etteütluse kirjutamisel.

Tänavu juba kuuendat korda toimuvat etteütlust kirjutatakse 14. mail kinos Cinamon Kosmos.

«Tallinna päeva etteütluse traditsioon, kus ühiselt pannakse proovile oma kirjakeele oskus ja õpitakse alati midagi uut, sai alguse 2013. aastal,» ütles linnavolikogu esimees ja ürituse algataja Mihhail Kõlvart.

Varasematel aastatel on oma teksti dikteerinud mitmed tuntud kirjanikud, nagu Andrus Kivirähk, Jan Kaus, Ilmar Tomusk ning Eduard Vilde (näitleja Peeter Kaljumäe kehastuses). Etteütlust kirjutavad nii õpilased, üliõpilased kui ka täiskasvanud, nii eesti kui ka vene keele kõnelejad.

«Oleme sel aastal kutsunud mitmeid noortele tuntud lauljaid pöörama meie kõigi tähelepanu eesti kirja- ja kõnekeele oskusele. Jätkame etteütluse koos kirjutamise traditsiooni, aga samas on plaanis ka mitmeid uuendusi ja üllatusi,» ütles Kõlvart.

Ürituse veebilehelt tallinn.ee/etteutlus leiab etteütlust tutvustavad videod, milles lauljad Jaanus Saks, Jüri Pootsmann, Maia Vahtramäe, Metsakutsu ja Kenneth Rüütli juhivad tähelepanu eesti keele õigele kasutamisele.

Tallinna päeva tähistatakse 15. mail. Tähtpäeva eesmärk on väärtustada linna ajalugu ja tallinlaseks olemist, tutvustada pealinna tänapäeva ja minevikku nii Eestis kui ka mujal maailmas. Esimest korda peeti Tallinna päeva 2002. aastal, sellega tähistatakse 15. mail 1248. aastal saadud Lübecki linnaõigust ehk Tallinna vastuvõtmist Euroopa linnade sekka. Tänavu möödub Tallinna linnaõiguste saamisest ehk juriidiliselt tunnustatud linnana 770 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles