Siili köögipool ehk välikoka seitse sõpra (1)

Asso Puidet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Asso Puidet

Välikokk ei ole toitu valmistades kunagi üksi. Tavaliselt ikka koos toimkonnaga. Ja, mis vähemalt sama oluline – varustusega. Välikoka kursusel osalenud Merle Muruvee abiga panime kokku nimekirja olulistest esemetest, ilma milleta üks välikokk ega väliköök ei toimi.  

Katel

Kokk ja katel. Need käivad koos nagu sukk ja saabas. Ilma kokata on katel kasutu. Ilma katlata on kokk kasutu. Seega üks tähtsamaid asju väliköögis, kohe koka järel või isegi tema ees, on katel. Ükskõik kas Rootsi oma või mõni muu. Reeglina kuuluvad katla juurde lisaks tulekoldele ka mõned tarvikud. Rootsi katla juurde näiteks pann ja kaks pada. Sest kaks pada on parem kui üks pada.

Mõla

Väliköögi kirjutamata (nüüdsest siis kirjutatud) reegel on: vähem möla, rohkem mõla!

Ja mõla, erinevalt mölast, peab olema suur. Suurem kui elu. Sest katel on samuti suurem kui elu – ligi 40 liitrit – ja väiksema vahendiga pole võimalik toitu segada. Aga segama peab, muidu kõrbeb põhja – seda teab iga kokk. Seega veel kord: vähem möla – rohkem mõla!

Kulp

Üks endast lugupidav välikokk kulpi ei löö. Ta kasutab seda hoopis vedelike patta ja pajast välja tõstmiseks. Sealjuures on pajast välja tõstmise kulbid timmitud täpselt toiduratsioonide suuruseks: supile ühe suurusega, pudrule teise suurusega – et ikka kõik võitlejad saaksid võrdse portsu.

Nuga

Välikokaga ei tasu nugade peale minna. Tal on neid nagunii rohkem. Ja eri suurusega. Suuremate juurikate jaoks üks, kartulite jaoks teine, liha jaoks kolmas. Kui vaja, leiab ka neljanda ja viienda. Ja kõik need on teravad. Väga teravad.

Kummikindad

Tilk tõrva meepotis teeb teadagi mida. Ja ega kübeke küünemusta kastmes paremat tulemust anna. Seetõttu tuleb välikoka juures lugeda söögitegemisoskuse kõrval oluliseks ka oskust puhtust pidada.  Miski ei näita suurepärast hügieenitaset paremini kui paar kummikindaid, mis välikokal peavad toiduga kokku puutudes alati käes olema. On.

Tuletikk

Inimkond sai juba üsna oma eksistentsi alguses aru, et tulel on parem süüa teha kui ilma tuleta. See arusaam kehtib ka tänapäeval. Seetõttu on tuletegemisvahendid väliköögis au sees. Tikud, süütetablett, puud – ilma nendeta katla alla tuld ei saa. Ja kui ei saa tuld, siis ei saa ka süüa.

Tuletekk

Kus süüa, seal suitsu, seal tuld, seal tuleoht. Et oht oleks väiksem ja kiiresti likvideeritav, on igas väliköögis kõigile kättesaadavas ja nähtavas kohas tuletekk. Selle saab vajadusel heita nii panni kui katla peale. Ja võib kindel olla, et väliköögi toimkonnale on tuleteki kasutamine sama selge kui tavalise villateki kasutamine voodisse heites.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles