Maalehe endine peatoimetaja: tahaks loota, et Mangi tegudes oli rohkem ettekujutust kui vägivaldsust (1)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Viidik.
Aivar Viidik. Foto: Sven Arbet / Maaleht

Maalehe peatoimetaja aastatel 2009–2015, praegune Hiiumaa vallavolikogu esimees Aivar Viidik kinnitas, et aastate jooksul ei tulnud Igor Mangi väidetav naiste ahistamine teemaks ja tema ei tajunud, et astroloog kedagi kurjasti ära kasutas.

Viidik ütles, et ta ei mäleta, et tal oleks kunagi tulnud Mangiga rääkida naiste seksuaalsest ahistamisest või toimetus oleks sellesisulisi kaebusi saanud. «See ei ole meil kunagi olnud teemaks sellisel kujul, nagu see praegu on välja tulnud,» lausus ta.

Maalehe endine peatoimetaja tõdes, et ta oli teadlik, et Mangil olid ka n-ö erakliendid, kellele ta tegi personaalseid horoskoope. Aga millises õhkkonnas ja kuidas need toimusid, seda ei arutatud.

Mangi horoskoop oli tema sõnul üks Maalehe kaubamärgist. «See on olnud ka Maalehe lugejatele justkui üks osa Maalehest, et see on käinud Maalehega kokku,» rääkis ta.

Viidik meenutas, et tema peatoimetajaks oleku ajal oli alati teemana üleval see, kas Mangi horoskoobi avaldamine on midagi, mida peaks jätkama või on tegu n-ö voodooga. «Ma olen Igoriga sellest väga palju rääkinud ja temaga nii palju kokku puutunud, et ma tahan seda küll öelda, et kui meie ei pruugi seda uskuda, siis tema on teinud seda oma parimate teadmiste ja usu põhjal. Ma võin kinnitada, et tema ise elab selle järgi ja usub seda, mida teeb. Kindlasti ei ole ta šarlatan, kes kirjutab mingit mulli kokku,» rääkis ta.

«Meie vahel kunagi mingit probleemi ei olnud ja ma küll ei tajunud, et ta oleks kedagi kurjasti ära kasutanud,» lisas ta.

Viidiku sõnul oli see teada, et Mangile sümpatiseeris Edgar Savisaar ja ta toetas Keskerakonna poliitikat, ent horoskoopide puhul see probleemiks ei tekkinud. «Ta väljendas järjekindlalt sellist valgustatud monarhi ideoloogiat, et meil peab olema üks valgustatud valitseja. Aga sellel ei olnud kindlasti ei Savisaare ega kellegi teise nimi juures,» rääkis ta.

Mang elas oma elu Viidiku sõnul oma veendumuste järgi, kuid ei surunud neid kellelegi peale. «Ta andis mulle aeg-ajalt mõista, et ära täna tegele sellega, aga see oli sõbralikus õhkkonnas,» meenutas endine peatoimetaja.

Lahvatanud skandaal on Viidiku sõnul väga nõme. «Ma tahaks loota, et seal taga oli iha ja ettekujutust rohkem kui vägivaldsust, mis siin korra on välja tulnud,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles