Eesti arhitektuur ja disain vallutavad Veneetsia arhitektuuribiennaali

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Allikas: labiennale.org

Tähistamaks Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva avatakse 25. mail 16. rahvusvahelisel Veneetsia arhitektuuribiennaalil näitus "Nõrk monument" ja disainifestivali raames Eesti disaini tutvustav näitus ja pop-up pood "Eesti Disaini Maja" (Casa del design Estone).

Veneetsia arhitektuuribiennaal on üks maailma olulisematest arhitektuurisündmustest, mida külastab tavaliselt üle 100 000 inimese. 
Sündmus koosneb arvukatest näitustest ning sündmustest. Kõige olulisemaks on kuraatorinäitus, mille paneb kokku biennaali peakuraator. Suure tähtsusega on ka erinevad temaatilised näitused ning rahvuspaviljonides ja üldpindadel eksponeeritavad riikide väljapanekud.

Eesti Arhitektuurikeskus viib sel aastal Veneetsiasse näituse pealkirjaga "Nõrk monument", mis uurib arhitektuuri politiseeritust läbi monumendi ja igapäevase linnaruumi, kõrvutades kahte vastandlikku mõistet – nõrkus ja monumentaalsus. Klassikaline monument esindab võimu selgelt ja lihtsalt, kuid mitte kõikehaaravalt. Nõrga monumendi idee seevastu on täis vastuolusid, mitmekülgsust ja varjatud tähendusi – omadusi, mis puuduvad klassikalisel monumendil. Eesti paviljoni kureerivad noored arhitektid Laura Linsi, Roland Reemaa ja Tadeáš Říha.

"Eesti Disaini Maja" pop-up poodi ja näitust iseloomustab looduslähedus, naturaalseid materjalid ja meile kliimaomaseid hallid toonid. Samas ei puudu Eesti disainist ka mänglev ja ulakas alatoon, mis kajastub mõneti suurustlevates tordikujulistes lampides ja lustakates "Tibu" taburettides. Itaalias saab näha, kuidas meie tagasihoidlik ja ratsionaalne disain vahel ka vimkat viskab. Näituse korraldab Eesti Disainerite Liit ning seda kureerib Johanna Tammsalu.

EV100 korraldustoimkonna juhi Jaanus Rohumaa sõnul on rõõmstav, et Eesti osaleb maailma olulisemal arhitektuurisündmusel nüüd 100-aastase riigina iseenesestmõistetavalt ja kõrgel rahvusvahelisel tasemel. "Oleme näinud EV100 rahvusvahelise programmi raames, et Eesti arhitektide töö ning meie disainerite looming on tekitanud huvi nii Brüsselis, Stockholmis kui ka Londonis. Olen kindel, et edu jätkub ka Veneetsias,“ rõhutas Rohumaa.

Eesti paviljoni näitus "NÕRK MONUMENT"
Eesti paviljon hõivab endise Santa Maria Ausiliatrice kiriku (Fondamenta San Gioacchin, 450 Venezia) Via Garibaldi ääres Giardini ja Arsenale biennaalialade vahel.
Ekspositsiooni ametlik avamine toimub 25. mail, kell 18 ning jätkub kell 20 Balti riikide ühise peoga Santa Maria Ausiliatrice kiriku siseõues.
Näitus jääb avatuks 25. novembrini, ekspositsiooni näeb teisipäevast pühapäevani, kella 10st –18ni. Sissepääs on prii.

Näitus ja pop-up pood "EESTI DISAINI MAJA"
Nädalaks avab ukse näitus ja pop-up pood Casa del design Estone /Eesti Disaini Maja väikeses ajaloolises kanaliäärses galeriis, mis asub otse Eesti paviljoni vastas. Näitusel osalevad disainerid Tarmo Luisk, Toivo Raidmets, Maile Grünberg, Tõnis Vellama, Margus Triibmann, Monika Järg, Jaanus Orgusaar, Elmet Treier, Maria Rästa, Stella Soomlais, Mare Kelpman, Oot-Oot, Urmas Lüüs, Raili Keiv, Karmen Saat, Piret Loog, Anni Arro, Johanna Tammsalu jt. Näitus on avatud 30. maini.

EV100 rahvusvaheline programm startus eelmisel aastal, kui Eesti alustas oma esimest Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisperioodi. Poole aasta jooksul toimus pea 130 sündmust. Juubeliaastal on programmis praeguse seisuga veel enam  kui 200 välisriikides toimuvat üritust. Kava täieneb pidevalt. EV100 rahvusvaheline programm kestab 2018. aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles