Fotod ja video: politsei tabas rekordkoguses amfetamiini tootnud ja müünud jõugu

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei pidas kinni suures koguses amfetamiini tootmises ja levitamises kahtlustatavad kuus inimest, kes viibivad vahi all.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse politseinikud pidasid selle aasta veebruarist maini kinni kuus inimest, keda kahtlustatakse suures koguses amfetamiini tootmises ning levitamises Ida-Virumaal ja Harjumaal. Läbiotsimistel leiti üle 139 kilo amfetamiini sisaldanud vedelikku, mis on üks suurimaid ära võetud koguseid Eesti narkoturul, teatasid PPA ja prokuratuur.

Mullu septembris alustatud mahuka kriminaalmenetluse esimesed avalikud menetlustoimingud algasid tänavu veebruaris.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtiv Põhja Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Arika Almann. ütles, et praeguseks on kriminaalasjas kuus kahtlustatavat vanuses 33-50 eluaastat, kes kõik viibivad kohtu loal vahi all. «Kinnipidamised toimusid selle aasta veebruaris, aprillis ja mais,» täpsustas Almann. «Üks kahtlustatavatest elab Ida-Virumaal, ülejäänud on Tallinna elanikud.» 

Kahtlustatavatena kinni peetud viis meest on varem kriminaalkorras karistatud, ühe suhtes on tänaseks kriminaalkaristused kustunud.

Kahtlustuse järgi käitlesid mehed kriminaaltulu teenimiseks suures koguses amfetamiini. 50-aastasel mehel oli võtmeroll amfetamiini tootmisel ja kahtlustuse kohaselt segas ta metsas vedelal kujul amfetamiini selliselt kokku, et sellest tekkis pulbriline aine, mida ta andis edasi inimestele, kes toimetasid selle müügiks Tallinnasse.

Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Rait Pikaro sõnul leiti garaaži läbiotsimisel 139 kilogrammi vedelikku, mis sisaldas 75 kilogrammi puhast amfetamiini. «Peatasime amfetamiini tootmise mahus, mis Eesti turul on erakordne. Aine kättesaamise kõrval oli samavõrd tähtis kogu kuritegeliku tootmisahela ladviku tabamine ja müügivõrgustiku lõhkumine.» 

Pikaro hinnangul võinuks ära võetud lähteainetest valmistada vähemalt 200 kilogrammi amfetamiini. «Sellise koguse amfetamiini väärtus tänaval oleks miljonites eurodes, kui arvestada, et tänaval müüdava amfetamiini kangus jääb 30 protsendi juurde.»

Lisaks amfetamiinile võeti grupi liikmetelt ära suures koguses kanepit, ecstasyt, GHB-d ja metamfetamiini. Pikaro tänab partnereid EKEI-st, kellel oli suur roll ühe kahtlustatava väljaselgitamisel.

Almann ütles, et prokuratuur jätkab tõendite kogumisega ning ei välista, et kahtlustatavate ring võib veelgi laieneda. «Sellel aastal õnnestus politseil juba kahel korral Ida-Virumaal tabada ja ära võtta narkoaineid väga suures koguses. See annab kindlasti narkokurjategijatele signaali suurest vahelejäämisriskist,» lisas prokurör.

Pikaro sõnul loodeti turul näha sarnast madalseisu nagu fentanüüliga, ent seda ei ole politsei täheldanud. «Saime kinnitust, et amfetamiini valmistatakse ka Eestis ning töö kuritegelike gruppide tabamiseks jätkub.»

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi Põhja prefektuuri kriminaalbüroo ning juhib Põhja Ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles