Eesti saadab kaitseväelased Islandi õhuturbemissioonile

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lipp Reykjaviki kesklinnas.
Islandi lipp Reykjaviki kesklinnas. Foto: SCANPIX

Valitsus võtab oma homsel istungil ilmselt positiivse seisukoha riigikogu otsuse eelnõu asjus, mis näeb ette kuni kolme Eesti kaitseväelase kasutamise NATO juhitaval Islandi õhuturbemissioonil (ISLAPS – Icelandic Air Policing and Surveillance) kuni 31. detsembrini 2013.

Eesti osaleb ISLAPSi operatsioonis sihitajatega, s.o pilootide maapealsete meeskonnaliikmetega, kes juhendavad hävituslendureid õhus, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Eesti on osalenud Islandi õhuturbemissioonil sihitajatega eelnevalt kahel korral Taani kuningliku õhuväe koosseisus – 2009. ja 2010. aastal.

Siis käsitleti missiooni lähtuvalt selle eesmärgist väljaõppemissioonina, millel osalemiseks on vajalik vaid kaitseministri käskkiri. Arvestades vajadust Eesti osalemiseks õhuturbes, ei saa missiooni enam käsitleda väljaõppemissioonina ja sellel osalemiseks on vajalik taotleda ka riigikogu mandaati.

Island on üks kuuest NATO riigist, kellel puudub oma õhuturbevõime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles