Kohtueksperdid rahahädas (3)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi juht Üllar Lanno demonstreerib mikroskoopide arengut viimase paarisaja aasta jooksul. Kui lähiajal raha ei leita, hakkab EKEI ülejäänud maailmast ajas maha jääma. Kui seadmed  läbi peaksid minema, siis lausa tagasi minema.
Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi juht Üllar Lanno demonstreerib mikroskoopide arengut viimase paarisaja aasta jooksul. Kui lähiajal raha ei leita, hakkab EKEI ülejäänud maailmast ajas maha jääma. Kui seadmed läbi peaksid minema, siis lausa tagasi minema. Foto: Tairo Lutter

Eesti Kohtuekspertiisi Instituut (EKEI) on hädas senise projektipõhise rahastusmudeliga, mis ei võimalda neil soetada vajalikke seadmeid. Kui senine olukord veel mõnda aega jätkub, võib siseministeeriumi asekantsleri Erkki Koorti sõnul tekkida olukord, kus mõnes kriminaalasjas ei saagi enam kurjategijaid kohtu alla anda, sest pole piisavalt kvaliteetseid tõendeid.

Eesti Kohtuekspertiisi instituut (EKEI) on hädas senise projektipõhise rahastusmudeliga, mis ei võimalda neil soetada vajalikke seadmeid. Kui senine olukord veel mõnda aega jätkub, võib siseministeeriumi asekantsleri Erkki Koorti sõnul tekkida olukord, kus mõnedes kriminaalasjades ei saagi enam kurjategijaid kohtu alla anda, sest pole piisavalt kvaliteetseid tõendeid.

Probleemi olemust kirjeldab hästi see, kuidas sai EKEI endale ligi 450 000 eurot maksnud seadme, millel on tavainimese jaoks mõistmatult keerukas nimi – vedelik-kromatograaf-kvadrupool- lennuaja massispektromeeter ehk lühidalt LC QTOF MS. Vaatamata keerukale nimele täidab see pealtnäha lihtsat ülesannet – tundmatu aine koostise välja selgitamine.

Kuigi EKEI juht Üllar Lanno oli selle soetamise vajadusest otsustajatele rääkinud aastaid, soetati see lõpuks ikkagi poojuhuslikult.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles