Pane tähele: see on EV100 kunstiprogrammi üks eripäraseim sündmus

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EV100 kunstiprogrammi ühe eripärase sündmusena esitletakse 29. mail dokumentaalfoto raamatut «Meie, mustlased» (We, the Roma), mille autoron fotokunstnik Annika Haas ja Eesti romade kogukonna lapsed üle vabariigi. 

Eesti on pea 200 erineva rahvuse kodu. Nii on riigi sajandal sünnipäeval paslik tähelepanu pöörata ka kõigile neile inimestele, kes elavad kõrvuti eestlastega, väärtustades Eestit samavõrd kui siinsed põlisasukad.

Nelja sajandi vältel on eestlaste hulgas elanud ka romad ehk rahvakeeli mustlased. Pikast ajaloost hoolimata on aga just mustlased jäänud meile senini kõige salapärasemaks ja suletumaks kogukonnaks. Sest romade kohta laialt levinud stereotüübid ja negatiivsed arvamused on liialt sügavale juurdunud. Ent sügavam teadmine või vaade selle rahvakillu kohta meil tegelikult puudub.

Fotokunstniku Annika Haas on Eesti romade eluolu jäädvustamisega tegelenud ligi 10 aastat. Tema näitus «Meie, mustlased» on rännanud maailmas ringi nagu seesinane rahvas ise.

Kuidas aga näitus ja raamat sündisid? Kõik algas 2015. aastal, mil Haasil tuli mõte, kuidas varjatud ja põneva kogukonna igapäevaseid tegemisi veelgi paremini tutvustada. «Seni oli Eestis mustlastega tegeletud peamiselt teadusliku uurimise tasandil, kuid elulähedasemal viisil on nende kohta kõnekat materjali vähe,» viitab Haas oma toonasele ideele.

Ta jagas Overall Eesti toetusel mustlaslastele üle Eesti välja pisikesed pildimasinad ning kahe aasta vältel jäädvustasid romad ise kõike seda, millest nende elu koosneb ja mis on neile tähtis. Fotoprojektis osalesid kogukonna noorema põlvkonna esindajad Valgast, Tartust, Varstust, Maardust, Kohilast, Tapalt, Kallastelt ja Paldiskist.

Näitusega samanimeline raamat «Meie, mustlased» avab ukse paralleelmaailma kunstniku kui kõrvaltvaataja perspektiivist ja sisekaemusena roma laste silmade kaudu, lõhkudes stereotüüpe ja ärgitades barjääride murdmiseks omavahelist suhtlust.

Äsja olmunud raamatule sissejuhatuse kirjutanud kirjanik Kersti Kivirüüt loodab, et raamat julgustab eestlasi ja romasid koos vastastikku eelarvamuste seinu murdma: «Kõige tõhusamaks eelarvamuste tapjaks on lähedane tutvus,» rõhutab Kivirüüt.

Ta jätkab: «Selles raamatus ei ole meie ees poolmütoloogiline roma masuurikas, kes ei viitsi koolis käia, kelle isa topib koostöös libahuntidega sõnakuulmatuid lapsi kotti ning kelle vanaema neab sotsiaaltöötajatele ja koolipersonalile seitse põlve musta surma. Meie ees on hoopis Kai-Marii, kes armastab üle kõige loomi ja head nalja; vennad Rekardo ja Arnold, kes käivad poksitrennis ja unistavad läbilöögist filmimaailmas; iseteadlikud Faina ja Alondra, kes oskavad enese eest seista ja niisama eluraskuste ees alla ei anna.»

Raamatu kaudu annavad lugejale terekäe kümned roma lapsed ja noored ning me näeme, et roma perekonna köögis ei ole mitte ladustatud hunnik kotte röövitud eesti lastega, vaid värskelt püütud särg, küpsisetort, heledad kardinad ja lõbusad nipsasjad.

«Läbi igapäevaeluliste episoodide, nähtud läbi fotograafi, laste ja noorte silmade, leiab Eesti Vabariigi juubeliks sündinud raamatust palju pisikesi, südamlikke hetki, mille pinnalt võib eesti lugeja kogeda ühendavat äratundmist,» nendib Kivirüüt.

Oluline roll on ka raamatu kujundusel, mille autor on graafiline disainer Marje Eelma (Tuumik). Nii jääb silma mustlaskultuuri eklektiline kirevus ja eestlasele harjumatu  kaootilisus. Kujundusliku elemendina on lisaks laste ja Haasi fotodele kasutatud ka ühe mustlasperekonna isiklike fotode arhiiv 1960.-1990. aastaist. Just see lahendus annab raamatule juurde väärtusliku visuaalantropoloogilise nüansi. Raamatu tekstid on kirjutatud eesti ja inglise keeles. 

Raamatut «Meie, mustlased» (We, the Roma):

  • autorid on fotokunstnik Annika Haas ja Eesti romade kogukonna lapsed üle vabariigi. 
  • raamatu esitlus toimub teisipäeval 29. mail kell 17 Telliskivi Loomelinnakus Dokfoto Keskuses (Telliskivi 60A, I korrus)

Raamatu «Meie, mustlased» ilmumisele on hoogu ja toetust andnud väga paljud head inimesed ning organisatsioonid.

  • Teiste hulgas haridus- ja teadusministeerium, Overall Eesti/Canon, Integratsiooni Sihtasutus, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse ja EV100 ühine kunstiprogramm «Rändajad ja kohanejad», Kultuurkapital, Olympic Casino Eesti AS, Silberauto AS, OÜ Telliskivi Maja, OÜ Fotobrigaad, AS Saint-Gobain Ehitustooted, Juhan Kuusi Dokfoto Keskus, Okupatsioonide Muuseum, kõik head Hooandjad ja raamatu projektijuht Külli Lupkin
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles