USA kodanik Josh sai elamisloa abikaasa Hannoga Eestis elamiseks (24)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Josh on esimene väljaspool Schengeni viisaruumi elanud gei, kes sai Eestisse elamisloa oma samasoolise abikaasa juurde
Josh on esimene väljaspool Schengeni viisaruumi elanud gei, kes sai Eestisse elamisloa oma samasoolise abikaasa juurde Foto: kuvatõmmis Ringvaatest / ERR

Hanno Ahonen abiellus USAs Joshiga ja nad kolisid nüüd Eestisse elama. Selgub, et nende lugu on väikestviisi ajalooline, sest Josh on esimene väljaspool Schengeni viisaruumi elanud gei, kes sai Eestisse elamisloa oma samasoolise abikaasa juurde, kirjutab ERRi uudisteportaal.

«Praegu Josh teeb hommikusööki, kuna ta ei käi tööl, ja siis me istume maha ja sööme hommikusööki. Mina lähen tööle, tema jääb koju. Ta käib trennis, õpib eesti keelt, proovib ülikoolidesse sisse saada,» rääkis Hanno «Ringvaatele».

 Eesti ujumiskoondisesse kuulunud Hanno kolis Ühendriikidesse pisut üle kümne aasta tagasi tänu stipendiumile, mis võimaldas tal Indianapolise ülikooli rahvusvahelisi suhteid ja politoloogiat õppima minna. 

Hanno ja Josh said tuttavaks paari aasta eest Ameerikas. 

Inimõiguste keskus: oleks mõistlik lubada kahel samast soost inimesel omavahel abielluda ka Eestis

Eesti Inimõiguste Keskuse hinnangul näitab Hannot ja Joshi puudutanud otsus muutust PPA tõlgenduses välismaalasest samasoolise abikaasa Eestisse elama asumise osas. 

Keskuse esindajad avaldasid arvamust sotsiaalmeedias.

«Kõige mõistlikum oleks selline muutus sõnaselgelt ja ühemõtteliselt ka seadusse kirja panna. Kui aga välismaal sõlmitud abielu Eesti riigi jaoks sobib, siis oleks sama mõistlik lubada kahel samast soost inimesel omavahel abielluda ka Eestis. Miks? Sest PPA otsus ei lahenda kõigi sarnases olukorras samasooliste paaride olukorda.»

Keskus tõi näiteks mõni kuu tagasi lahenduse saanud juhtumi. Tol korral jäi samasoolise paari üks pool – USA kodanik Sarah – elamisloata.

«Näiteks Sarah ja Kristiina abiellusid USAs ajal, mil Kristiina oli Eesti resident. Seetõttu tuleb neil nüüd lisaks Ameerikas kehtivale abielule sõlmida kooseluleping Eestis ja proovida selle alusel taotleda elamisluba. Paraku elamisloa taotlemise osas varasem praktika puudub.»

PPA migratsioonibüroo juhataja Kristiina Raidla-Puhm selgitas, miks Sarah ja Kristiina elamisluba ei saanud. 

«Käesoleva juhtumi puhul elasid mõlemad mehed abielu sõlmimise ajal Ameerikas, seega vastab see ka rahvusvahelise eraõiguse seaduse järgi tingimustele, mille põhjal see abielu tuleb lugeda Eestis kehtivaks. Varasema juhtumi puhul elasid tulevased abikaasad eri riikides ja üks pooltest läks Ameerikasse ainult abielu sõlmimiseks,» ütles Raidla-Puhm.

«Samasooliste abielude puhul on välismaal sõlmitud abielu Eestis kehtiv, kui see sõlmiti abielu sõlmimise riigi õiguse kohaselt ning see vastab mõlema abikaasa elukohariigi õigusele.»

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles