Kiskjad tekitasid rekordiliselt kahju (2)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sireli talu peremees Tiit Kaivo koos oma ligi 200-pealise lambakarjaga.
Sireli talu peremees Tiit Kaivo koos oma ligi 200-pealise lambakarjaga. Foto: Eero Vabamägi

Loomakasvatajatele ja mesinikele hüvitatakse tänavu ligi veerand miljoni euro eest kahjusid, mille eest langeb vastutus meie suurimatele kiskjatele huntidele ja karudele.

Kogenud lambakasvataja Tiit Kaivo meenutab, et lähiaastail on olnud päevi, kus on paarkümmend looma hukka saanud, tunamullu murdsid hundid umbes 50 meetri kauguselt kodust maha kõik põhikarja jäärad. Eelmisel aastal läks kergemini – võsavillemid murdsid neli lammast.

«Üldjuhul näeb asi välja nii, et hommikul loomade juurde minnes näen juba eemalt, et karja kohal lendavad varesed ja rongad. Siis juba tean, et mul on seal keegi lõhki kistud,» kirjeldas ta ja lisab, et on ise seal kandis hunte näinud neljal korral.

«Öeldakse, et hunt on metsa sanitar. Mis kuradi häda pärast peaks ta kärnaseid ja viletsaid loomi sööma, kui on terved loomad olemas? Meil on nad murdnud korralikke, heas toitumuses loomi. Viletsad jätavad nad peremehele alles,» rääkis ligi 30 aastat lambaid kasvatanud Kaivo.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles