Eksriigikogulane viis nõude maksta ehitajale 135 000 eurot riigikohtusse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urbo Vaarmann jäi esimeses kahes kohtuastmes süüdi pistise andmises.
Urbo Vaarmann jäi esimeses kahes kohtuastmes süüdi pistise andmises. Foto: Margus Ansu

Endisest riigikogulasest ettevõtja Urbo Vaarmann vaidlustas riigikohtus kohustuse maksta Torma Moonakate maja rekonstrueerinud ehitajale 135 000 eurot.

Vaarmann ei ole nõus Tartu ringkonnakohtu veebruarikuise otsusega, mille järgi ringkonnakohus rahuldas Bau Ehituse kaebuse ning mõistis Oleg Kuzminilt ja Urbo Vaarmannilt solidaarselt välja üle 135 000 euro koos sellele lisanduva viivisega, kirjutab ERR uudised.

Ringkonnakohtu hinnangul on Bau Ehitusele tekkinud kahju põhjuslikus seoses Kuzmini käitumisega, kuna viimase juhitud äriühing Sinilebo sõlmis tehingute jada, et saada PRIA-st võimalikult suurt toetust, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm ERR-ile.

Kohtu hinnangul ei hoidnud Kuzmin ära Bau Ehitusele võla tekkimist ning möönis, et tema tegevuse läbi võib Bau Ehitusele tekkida kahju ja arvestas Sinilebo muutumisega maksejõuetuks.

Samuti on ringkonnakohtu arvates tõendatud, et ehitustöid korraldanud Vaarmann mõjutas otseselt vaidlusaluse lepingu sõlmimist ja täitmist.

Süüdistus

Süüdistuse järgi taotles Vaarmann OÜ Puhkepesa esindajana grupis koos Kuzmini ja OÜ Aviciaga ajavahemikus september 2010 – mai 2012 põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametist (PRIA) pettuse teel toetust Jõgevamaal asuva hoone rekonstrueerimiseks ja kinnistule välisrajatiste ehitamiseks. Pettus seisnes omafinantseeringu mittetasumises ja ehituskulude kõrgemana näitamises. Esitatud taotlus sai positiivse lahenduse, nimelt määrati taotlejale toetus summas ligi 600 000 eurot.

Uurimisandmeil nõustas taotlejat PRIA-le esitatud taotluse küsimustes sama ameti töötaja Märss, kes on saanud selles kriminaalasjas süüdistuse pistise võtmises. Süüdistuse järgi üritas Märss Vaarmanni palvel kiirendada toetuse osamakse väljamaksmist ning väljastas ametiseisundi tõttu teatavaks saanud informatsiooni toetuse menetlemise seisu ja väljamaksete tegemise tähtaja kohta. Vastutasuna korraldati tema jaoks sünnipäevapidu ning süüdistatava sugulase korraldatava ürituse reklaam meediaväljaandes.

2011. aasta novembris maksti taotlejale toetuse osa summas ligi 100 000 eurot. Ülejäänud summa jäi välja maksmata seoses kriminaalmenetluse alustamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles