Reedel süttinud kaitseväe harjutusvälja kustutustööd jätkuvad tänaseni

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimaste nädalate kuiv ja soe ilm tõi lisaks heale rannailmale kaasa ka äärmiselt suure tuleohu ning tulekahjuteateid eri Eestimaa paigust keskmiselt iga tunni järel. Suurimat tulekahju, reedel süttinud kaitseväe keskpolügooni 50 hektarile levinud põlengut, kustutati pühapäevalgi. 

«Endiselt jätkuvad kustutustööd reedel alanud keskpolügooni tulekahjul, tulekahju ei ole 50 hektarist suuremaks levinud,» teatas päästeamet täna hommikul. 

Kuigi päev oli tuuline, ei levinud tuli õnneks 50 hektarist kaugemale. «Päästjad kaitsevad perimeetrit ja esmane ülesanne on, et tuli sellest välja ei leviks,» ütles Põhja päästekeskuse valvepressiesindaja. «Kustutustöödega läheb ilmselt veel kaua,» lisas ta. 

Tulekahjust Kuusalu vallas Pala külas asuval kaitseväe keskpolügoonil teatati häirekeskusele reedel kell 13.54. Piirkonnast tuli teateid tulekahju kohta väga palju: suitsusammas paistis ning levis kaugele. Tulekahju pani plahvatama ka maapinnas olevaid lõhkekehi. Kaitseväe peastaabi kinnitusel ei toimunud reedel harjutusväljal laskmisi, vahendas uudisteagentuur BNS laupäeval. 

Tuli levis kiiresti: kui reedel teatati põlengust 15 hektari suurusel maa-alal, siis laupäeva varahommikuks oli maastikupõleng levinud 50 hektarile. «Kell 5 hommikul oli põleng levinud 50 hektarile. Tule levik on piiratud, kustutatakse üksikuid tulekoldeid,» kinnitas päästeamet laupäeval.

Tuleluure tegemisel kasutati päästeameti drooni. Kustutustöödele kaasati õhust kustutamiseks kaitseväe lennuk. Sündmusele kaasati ka vabatahtlikud päästjad, Lääne-Virumaa päästemeeskonnad ja kaitseväe tegevväelased päästetehnikaga. 

Päästetööde juht Andrus Aasmäe kinnitas, et elanikele ohtu ei ole. 

Kuivaperiood kestab

Ehkki õhumass oli pühapäeval veidi jahedam, jätkub kuiv ja vaikse idakaare tulega ilm ka selle nädala alguses. «Pikalt kestnud kuivaperiood ei paista aga niipea lõppevat, mistõttu Eesti metsades on tuleoht juba äärmiselt suur,» teatas sünoptik Silve Grabbi-Kaiv. 

Pühapäeval, 27. mail näitas ilmateenistuse tuleohukaart äärmiselt suurt tuleohtu nii Harjumaal, Raplamaal, Lääne-Virumaal, Tartumaal, Põlvamaal kui ka Võrumaal. Suur tuleoht valitseb terves Eestis ning väiksemastki sädemest võib alguse saada tõsiste tagajärgede põleng, toonitab päästeamet. 

Tuleohukaart 27. mail 2018
Tuleohukaart 27. mail 2018 Foto: Riigi Ilmateenistus

Siseminister Anvelt: palun olge looduses väga ettevaatlikud 

Siseminister Andres Anvelt
Siseminister Andres Anvelt Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

​Siseminister Andres Anvelt paneb inimestele südamele, et ilus soe ilm on tekitanud metsades väga suure tuleohu.

Siseminister rõhutas, et praegu võib põleng süttida väiksemastki asjast. Lahtise tule tegemine looduses on keelatud ja isegi RMK lõkkeplatsidel tasuks lõkke tegemisest võimalusel hoiduda.

«Loodusesse võib ikka minna, aga tuleb mõelda läbi, et ehk jätta auto või ATV metsast kaugemale või liikuda sootuks kondimootoriga. Võtta näiteks kuum teevesi hoopis termosega kaasa ja grillimise asemel meisterdada ühiselt küpsetamist mittevajavaid roogasid,» sõnas Anvelt.

Kuusalu vallas Pala keskpolügonil lõõmab mitmendat päeva tulekahju, mis on tänaseks levinud juba 50 hektarile maastikule. Toila vallas Konju külas põleb turvas, Narva metskonnas kustutavad päästjad hetkel veel ühel hektaril põlevat maastikku ning lisaks likvideerisid päästjad viimasel ööpäeval Rapla vallas maastikupõlengu, mis ohustas metsa.

Ühtekokku on möödunud 24 tunni jooksul olnud Eestis 12 väljakutset maastiku- ja metsapõlengule. Möödunud ööpäeval oli päästeteenistusel ühtekokku 32 väljakutset tulekahjule, mille põhjustas hoonest väljas tehtud lõke.

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt jätkub kuum ja kuiv ilm vähemalt teisipäevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles