Avarii paljastas: Läti surnuid veetakse Eestisse kui puuhalge (3)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätis tegi avarii surnuid vedanud sõiduk.
Lätis tegi avarii surnuid vedanud sõiduk. Foto: Kuvatõmmis Bez Tabu saatest

Hiljuti Lätis toimunud avarii paljastas, et lõunanaabrite surnuid veetakse Eesti krematooriumisse seadusega ette nähtud reegleid eirates.

Valmiera matusebüroo Rituse veoki juht kas uinus või hakkas tal halb, mille tulemusel sõitis ta vastassuunavööndisse ja seejärel vastu metallpiiret, vahendab venekeelne Postimees Läti TV3 saadet «Bez Tabu».

Pärast avariid avastasid kohalikud elanikud, et auto koormaks olid laibad, mida veeti ilma külmutusseadmeteta autos. Ruhja elaniku sõnul oli autos üheksa laipa tavalistes kottides, kusjuures sel päeval oli sooja 28 kraadi. «Kuhu on jäänud austus lahkunute vastu! Eetika! Kas lähedased teavad ja aimavad, et neid (lahkunuid – toim) visati kui halge autosse?» rääkis ta.

«Juht jäi roolis magama. Pärast tuli teine Rituse masin avariipaigale ja surnuid laoti nagu halge teise autosse,» rääkis pärast õnnetust appi tõtanud pealtnägija. Tema sõnul oli kotte lahkunutega üheksa. Juht rääkis, et neid viiakse Eestisse, kus kremeerimine olevat odavam. Teine auto jõudis lahkunutele järele umbes tunniga, kusjuures ka sellel masinal polnud märgata külmutusseadmeid.

Läti politsei teatel toimus õnnetus veokiga, kus oli üheksa surnukeha. Juhi sõnul hakkas tal halb.

Läti matusebürool Ritus on leping Võru krematooriumiga ja seda ei varjata. Kõik olevat seadusega kooskõlas ja paberid on korras, sest vastasel juhul ei saaks lahkunut matta. Eestisse viiakse neid kremeerimisele, sest seal on teenus odavam.

Ott Reimets
OÜ Võru Matusetalitus & Krematoorium

Meie firmal pole antud juhtumiga mitte mingit seost. Selle ettevõttega tegime varsemalt koostööd. Koostöö selle Läti ettevõttega on lõpetatud aprilli keskel.

Valmiera krematooriumist öeldi ajakirjanikele, et neil on kogu protsess seadusega kooskõlas, aga Võru krematoorium meenutab pigem ahjuga garaaži.

Läti matusebüroode liidu esindaja Edgar Timpa sõnul on viimase poole aasta jooksul algatatud kaks kriminaalasja seoses lahkunu kremeerimisega Eestis, sest lähedased pole sellega kursis.

Läti terviseameti teatel on kindlad reeglid, millest tuleb kinni pidada lahkunute transpordil – kirst peab olema hermeetiliselt suletud ning täidetud spetsiaalse ainega. Õnnetusse sattunud veoki puhul oli tegu ilmselge reeglite rikkumisega.

Ka peab lahkunute viimiseks piiri taha olema ameti luba, kuid Ritusel pole viimasel kahel aastal seda luba väljastatud. Seega on ärimehed rikkunud seadust.

Tartu krematooriumi juht Andres Tõnissoo ütles, et nende firmal oli aastaid tagasi koostöö ühe teise Läti matusebürooga, mis transportis lahkunuid Eestisse kremeerimisele ainult omaste teadmisel. «Lahkunute kremeerimine omaste nõusolekuta teises riigis on šokeeriv. Ma ei kujuta ette, et midagi niisugust võiks toimuda,» on Tõnissoo hämmingus.

Ta lisas, et lahkunutega sellisel moel ümber käimine võib mõjuda Eestis kogu krematsiooniga seotud valdkonnale negatiivselt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles