Õigeusklikud valivad uue juhi (3)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metropoliit Vereja Jevgeni.
Metropoliit Vereja Jevgeni. Foto: PATRIAARCHIA.RU

Homme valib Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik (MPEÕK) endale uue metropoliidi. Kirikukogul tuleb valik teha Narva ja Peipsiveere piiskopi Lazari (Aleksandr Gurkin, 49) ning Moskva Vaimuliku Akadeemia rektori ja Vereja ülemiiskopi Jevgeni (Vladimir Rešetnikov, 61) vahel. Moskva toetuse tõttu saab uueks metropoliidiks tõenäoliselt Vereja Jevgeni.

Erinevalt 19. aprillil meie seast 93-aastasena lahkunud metropoliit Korneliusest on kindel see, et uueks metropoliidiks saab mees, kes pole Eestis sündinud ega Eestiga kokku puutunud enne kui keskeas.

Eesti inimestele on neist kahest kindlasti tuntum Lazar, kes on Eestis tegutsenud 2009. aastast alates. Toona nimetati ta Narva piiskopiks ning 2011. aastal Narva ja Peipsiveere piiskopiks. See tegi temast MPEÕKis tähtsuselt teise mehe. Pärast Korneliuse surma nimetati Lazar MPEÕKi eestseisja kohusetäitjaks. Enne Eestisse tulekut oli ta Venemaal Mordva vabariigis Saranski mungakloostri ülem.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles