Video: laava ohustab Hawaii jõujaama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laava matab enda alla üha rohkem Hawaii territooriumi.
Laava matab enda alla üha rohkem Hawaii territooriumi. Foto: Mario Tama / AFP / Scanpix

Kilauea vulkaanist pärit laava on jõudnud ohtlikult lähedale Hawaii suurel saarel asuva geotermilise jõujaamani. Vulkaaniline suits katab juba 3700 kilomeetri kaugusel asuvaid Marshalli saari.

Laava on jõudnud juba jõujaama territooriumile ja on nüüd lähimast puuraugust 180 meetri kaugusel. «Võib öelda, et võimud on tundnud pursete algusest saati muret laava voolamise pärast jõujaama teeritooriumile,» märkis riikliku hädaolukordade agentuuri kõneisik David Mace.

Jõujaama kõneisiku Mike Kaleikini sõnul ei ole seni märke mürgise vesiniksulfiidi vabanemisest. «Kuniks tingimused on ohutud, viibivad meie töötajad jaama territooriumil. Peamine mure on purske järel vallanduv vesinikdioksiid ja territooriumile voolav laava. Me jälgime nende taset alaliselt,» sõnas Kaleikini.

Kilauealt pärit vulkaanilise suitsu pilv on aga jõudnud 3700 kilomeetri kaugusel asuvate Marshalli saarteni ning ametnikud hoiatavad, et massiiv võib jätkata liikumist lääne suunas. Guamis asuva USA ilmateenistuse osakonna sõnul levib vulkaaniline suits üle kogu Mikroneesia.

Marshalli saarte elanikel, keda vaevavad hingamisraskused, palutakse püsida siseruumides ning lennujuhte on hoiatatud halvenenud nähtavuse eest.

Kilauea on maailma kõige aktiivsem vulkaan ja üks viiest Hawaii suurel saarel asuvast vulkaanist. Kilauea hakkas purskama 3. mail, põhjustades 2000 inimese evakuatsiooni.

Teadlaste arvates võib vulkaaniline aktiivsus anda märku suuremast purskest, mis võib jõuda kuni 1920. aastatel saart raputanud purske tasemeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles