Ka Eesti politsei on lavastanud tapmisloo (2)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul Ahti Olesk Lääne prefektuuri Haapsalu kriminaalteenistusest.
Vasakul Ahti Olesk Lääne prefektuuri Haapsalu kriminaalteenistusest. Foto: Mihkel Maripuu

1999. aastal teatas politsei Viljandi kriminaalpolitseiniku Ahti Oleski tapmisest, mida inimesed pool päeva uskuma pidid.

Politseiautodele seoti leinalindid ja politseimajades põlesid leinaküünlad, kuid seejärel avalikustati, et tegu oli lavastusega - hommikul lahkunuks kuulutatud politseinik Ahti Olesk ilmus sama päeva õhtuks elusa ja tervena välja. Lavastuse tulemusena vahistati Oleski tapmist kavandanud kurjategijad, kes maksid palgamõrvarile ERRi andmetel 2000 USA dollarit.

1999. aasta 22. juulil kirjutas Sakala, et juunikuus sai politsei teada, et Viljandimaa elanik Õie oli tellinud Viljandi kriminaalpolitsei juhtivinspektori Ahti Oleski tapmise. Olesk uuris metsavargustega seotud kriminaalasju, milles Õie oli võetud vastutusele.

Keskkriminaalpolitseinikud said jälituse käigus teada Ahti Oleski võimaliku tapmise koha, aja ja viisi ning seepeale viidi Soomaa rahvuspargis läbi politseioperatsioon, milles lavastati Ahti Oleski hukkumine. Politsei oli tahtlikult soodustanud teabe levikut Oleski surma kohta, et pidada kinni kuriteo kavandanud isikud. 

Kolmapäeva õhtul rääkis endine kriminaalpolitseinik, nüüd juristina töötav Ahti Olesk «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus, et teadis 1999. aastal, et Viljandis plaanitakse mõrva, kuid kelle mõrva, seda ta ei teadnud ja selle info, et ohvriks on valitud tema, sai ta teada keskkriminaalpolitseist.

Organisatsioon piirideta ajakirjanikud taunis Kremli-vastase ajakirjaniku Arkadi Babtšenko surma lavastamist Ukrainas ja Olesk meenutas, et ka 1999. aastal mõisteti politseid toimunu eest hukka. 

«Ka minul oli samasugune lugu, mul on enda juhtumist olemas meediamonitooring kõikide väljaannete kaupa ja ka seal mõisteti politseid, tema usaldusväärsust hukka,» rääkis Olesk.

2002. aasta juunis kirjutas Sakala, et Viljandi maakohus mõistis politseiniku mõrva kavandanud Õie Remmeli ja Benno Takkeli vangi. Naisele mõistis kohus kaheksa aasta ja kuue kuu pikkuse karistuse ning mehele kaheksa aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles