Galerii: Kersti Kaljulaid võõrustas Kadrioru lossis Eesti juurtega Austria presidenti (5)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Kersti Kaljulaid lausus tänasel kohtumisel Austria presidendi Alexander Van der Belleniga, et teda rõõmustab kahe riigi aina tihedamaks muutuvad suhted. 

Kaljulaidi sõnul on Eestil ja Austrial olnud hea koostöö Euroopa Liidu eesistumise trios. 

Kaljulaid lisas, et kindlasti loob Van der Belleni visiit ja homme selle raames toimuv äriseminar  uusi võimalusi Austria ja Eesti ettevõtete koostööks ning suurendab veelgi kahe riigi vahelist kaubandust. «Eriti head võimalused on meil koostööks infotehnoloogia valdkonnas, sest Austriast on juba saanud meile aktiivne partner küberjulgeolekus,» lisas Kaljulaid.

Kohtumisel räägiti veel Van der Belleni Eesti juurtest, mis viivad ta visiidi käigus ka Saaremaale – paika, kus tema vanemad kohtusid.

Riigipead arutasid veel pikemalt Euroopa Liidu rändepoliitikat ja energiajulgeolekut, suhteid Venemaaga ning idapartnerlust. Räägiti ka Ukrainast, kus Kaljulaid eelmisel nädalal pikemal visiidil käis.

Alexander Van der Belleni Pihkvas elanud vanavanemad põgenesid 1919. aastal lastega bolševike eest Eestisse. Tema isa Aleksander astus 1934. aastal Eesti kodakondsusse. 1941. aastal asus ta koos oma teise abikaasa, eestlanna Alma Sieboldiga ümber Saksamaale. Saksa põgenikelaagrist jõudsid nad lõpuks Viini, kus sündis nende poeg Alexander. Viinile läheneva Punaarmee eest põgenes perekond Lääne-Austriasse Tirooli maakonda Kaunertali.

Allikas: Wikipedia

Austria president Alexander Van der Bellen ja proua Doris Schmidauer on Eestis ametlikul visiidil. Homme istutavad Van der Bellen ja Kaljulaid Tamsalus EV100 tammikusse tamme, avavad Tallinnas Austria-Eesti ärifoorumi ning Lennart Meri konverentsi. Laupäeval külastavad Kaljulaid ja Van der Bellen Saaremaad.

Austria meedia pööras Van der Belleni Eesti päritolule suurt tähelepanu kahe aasta eest, kui käis presidendivalimiste kampaania. Oponendid kasutasid tema vanemate Eestist lahkumist presidendikandidaadi mustamiseks, süüdistades tema isa natsiminevikus.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles