Sünnipäevaks saagu sülti!

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.ev100.ee

Valmis Rahvakultuuri Keskuse kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks ehk värskeim sissekanne Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse. Sissekande teema on "Süldi valmistamine ja söömine Eestis" ning see sündis Rahvakultuuri Keskuse töötajate ja paljude eestimaalaste koostööna. Ent miks ometi sült?

Selle pärast, et sült on kahtlemata meie vaimne kultuuripärand – tuttav kõigile ja põlvkondadeüleselt hinnatud. Süldil on olnud küllaltki tähtis koht eestlaste traditsioonilisel toidulaual. Sülti on tehtud jõuludeks, pulmadeks, matusteks ning muidugi ka juubeliteks.

Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu on veebikeskkond, mille vahendusel saab tutvuda Eestimaa kogukondade põlvest põlve edasiantud teadmiste, oskuste, kommete ja tavadega, mis on olulised meile ja meie kaasaegsetele.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks valminud kingitusena tehtud sissekande koostamise eesmärk oli koguda laiapõhjalist infot süldi valmistamise, söömise ning säilitamisest traditsioonidest üle Eesti. Tedmised süldi valmistamisest ja söömisest koguti kokku spetsiaalse küsimustiku alusel. Juubeliaasta jaanuariks oli kogumisele kaasa aidanud 210 tubli eesti süldisõpra.

Valminud sissekandes peegeldub süldi roll eesti inimese toidulaual nii hetkel, minevikus kui ka tulevikus. Asjaolu, et nii rohkelt inimesi süldi teema kõnetab näitab, et seda toitu peetakse omaseks ja heaks, vaimseks kultuuripärandiks. 

Sissekandega saab tutvuda igaüks SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles