Viljandi haigla on hädas vägivaldse sundravipatsiendiga (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi haigla
Viljandi haigla Foto: Marko Saarm

​Viljandi haigla on hädas ravist keelduva vägivaldse sundravil viibiva patsiendiga, kuna haigla ruumid ei ole tema ravi alustamiseks ja sellele järgneda võiva agressiivsuse jaoks piisavalt turvalised.

Patsient keeldub igasugusest ravist ja lubab ravi kohaldamisel vägivalda kasutada nii personali kui kaaspatsientide suhtes. Ta on tunnistatud süüdi tahtlikus tapmises ja saanud eluaegse vanglakaristuse, mida on vähendatud 20 aastale. Samuti on ta korduvalt rünnanud oma eelmist raviarsti ja ähvardanud vägivallaga praegust.

Haigla kutsus patsiendi ravivajaduse ja vägivalla riski hindamiseks kokku ekspertidest koosneva konsiiliumi, kelle hinnangul on ravi alustamine vajalik, kuid enne on vaja võimaliku vägivalla tõttu suurendada turvalisust.

Seetõttu on haigla alustanud ehitustöid haiglahoone ühe tiiva turvalisuse tõstmiseks ja sinna isoleeritud turvaüksuse loomiseks. Ümberehitus koos erinevate turvaelementide tellimisega nagu metalluksed, trellid ja muu võtab aega umbes neli kuud.

Samuti pöördus haigla Tartu vangla poole palvega kasutada sundraviteenuse osutamiseks turvalisemat vangla psühhiaatriaosakonda. Vangla keeldus, kuna see polevat juriidiliselt korrektne ja võimalik.

Haiglat konsulteerinud advokaadibüroo hinnangul on aga seisukoht, et vanglas ei tohi osutada tervishoiuteenuseid muudele isikutele kui kinnipeetavatele formaalselt õige, kuid see ei ole kindlasti ainuvõimalik seisukoht.

Kui Tartu vangla põhimäärust eesmärgipäraselt tõlgendada, siis ei ole haiglale vanglas tegevusloa saamiseks vajaliku nõusoleku andmine Tartu vangla poolt kuidagi keelatud. Samuti on võimalus muuta vangla põhimäärust.

Kuna Tartu vangla põhimääruse muutmine on justiitsministri pädevuses, saatis Viljandi haigla juhatuse esimees Priit Tampere probleemi lahendamiseks kirjelduse olukorrast möödunud nädala teisipäeval nii justiitsministeeriumile kui sotsiaalministeeriumile.

Praeguseks on raviarst hinnanud patsiendi seisundit selliseks, et peab vajalikuks ravi alustamist kasutades olemasolevaid võimalusi ning kutsudes vajadusel appi politseijõude.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles