Venemaa keelab Eesti kodanikest «russofoobidel» riiki sisenemise (9)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp Moskvas Punasel väljakul.
Venemaa lipp Moskvas Punasel väljakul. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa välisministeerium teatas, et vastusammuna Eesti otsusele kehtestada sissesõidukeeld 49 Venemaa kodanikule, vastatakse omapoolse sissesõidukeeluga.

29. märtsil keelas Eesti 49 Venemaa kodanikul riiki sisenemise ja sellele sammule vastab Venemaa omapoolsete piirangute kehtestamisega, teatas Venemaa välisministeeriumi informatsiooni- ja pressiosakonna direktori asetäitja Artjom Kožin ministeeriumi kodulehel. Eesti suursaadik Venemaal kutsuti täna välja Venemaa välisministeerium ja talle anti teada, et riiki sisenemiskeeld kehtestati mitmetele eriti russofoobsetele Eesti poliitikutele ja ühiskonnaelu tegelastele.

Venemaa välisministeerium teatab oma avalduses, et Eesti otsus kehtestada sissesõidukeeld 49 inimesele kahjustab otseselt kahe riigi vahelisi suhteid.

Varem on Venemaa sissesõidukeelu kehtesanud Leedu kodanikele ning sama on kavas teha ka Läti kodanike suhtes.

Välisministeeriumist kinnitati Postimehele, et Eesti suursaadik kutsuti täna seetõttu Venemaa välisministeeriumi välja.

«Eesti suursaadikule anti täna üle nimekiri Venemaale sissesõidu keelu saanud Eesti kodanikest,» ütles ministeeriumi pressiesindaja. «Välisministeerium teavitab sellest kõiki nimekirja kantud kodanikke. Nimekirja me ei avalikusta.»

Vabariigi valitsus kiitis 29. märtsil heaks välisminister Sven Mikseri ettepaneku kehtestada sissesõidukeeld nn Magnitski nimekirjas olevatele isikutele. Välisministri sõnul toetab Eesti selliste meetmete kehtestamisega õigusriigi põhimõtete tagamist. «Suhtume inimõigustesse täie tõsidusega ning soovime selle sõnumi anda edasi ka meie liitlastele. Meil kõigil tuleb reageerida reeglitel põhineva maailmakorra õõnestamise juhtumitele ning panustada seeläbi ka meie enda julgeolekusse,» kinnitas Mikser.

Rahvusvahelised organisatsioonid, nagu Euroopa Nõukogu, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) ning Euroopa Parlament, on riike üles kutsunud rakendama sanktsioone Sergei Magnitski juhtumi ja samalaadsete juhtumitega seotud isikute suhtes. Inimõiguste rikkujate suhtes on riigisiseseid meetmeid, sealhulgas sissesõidukeelu, kehtestanud USA, Kanada, Ühendkuningriik, Läti ja Leedu, märkis valitsuse esindaja.

Vene jurist Sergei Magnitski paljastas Venemaa siseministeeriumi kõrgete ametnike miljarditesse rubladesse ehk väidevalt kuni 230 miljoni dollarini küündinud maksupettuse. Seepeale esitati 2008. aastal hoopis talle süüdistus maksupettuses ja võeti vahi alla. Magnitski suri 2009. aastal Moskva Butõrka eeluurimisvanglas ravi saamata 37 aasta vanuses pankreatiiti, väidetavalt oli teda enne ka pekstud ja piinatud.

Venemaa välisministeeriumi teade sissesõidukeelu kehtestamise kohta.
Venemaa välisministeeriumi teade sissesõidukeelu kehtestamise kohta. Foto: www.mid.ru
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles